Buraczkowe pierogi z orzechami

Oryginalny przepis.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka + 60 g masła
  •  250 g ugotowanych buraków
  • 1 jajko
  • 50 g twarożku
  • sól, pieprz
  • 10 gałązek tymianku
  • 75 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Reklama

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na na łyżce masła. Buraki zetrzeć, jajko rozdzielić. Cebulę, buraki, żółtko i twarożek wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

  Przygotować ciasto wg przepisu, który znajduje się tutaj.

Ciasto pokroić. Nakładać farsz i sklejać pierogi.

Z tymianku oberwać listki. Orzechy grubo posiekać. 60 g masła roztopić na patelni, dodać orzechy, smażyć ok. 4 minuty. Doprawić solą i tymiankiem. Pierogi gotować w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Podawać polane masłem z orzechami.

 Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 2770 kJ/662 kcal


Dowiedz się więcej na temat: pierogi | buraki | twaróg

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje