Chorwackie kofty z sałatką

Chcesz poczuć chorwacki klimat w swoim domu? Przygotuj to danie!

Czas przyrządzenia: ok. 80 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mieszanego mięsa
  • 2 łyżki białego wina
  • łyżka dowolnych mielonych ziół
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • łyżka oliwy
  • pita, jogurt grecki, cytryna do podania

Składniki - sałatka

  • 1/2 kalafiora, podzielona na różyczki
  • słodki ziemniak (batat), pokrojony
  • papryka, pokrojona
  • czerwona cebula, pokrojona w cząstki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki rozmrożonego zielonego groszku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 

2. SAŁATKA: W żaroodpornym półmisku wymieszaj pokrojone warzywa z oliwą. Przypraw je do smaku solą i pieprzem. Piecz 35 minut, aż się zrumienią. Następnie dodaj groszek i piecz jeszcze 5 minut. 

3. W dużej misce wymieszaj mielone mięso z winem, ziołami i czosnkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj 12 podłużnych kotlecików i wbij w nie patyczki do szaszłyków. 

4. Rozgrzej oliwę na patelni grillowej i smaż kofty 10-12 minut, obracając od czasu do czasu. 5 Podawaj kofty z warzywną sałatką, z dodatkiem jogurtu, posypaną natką pietruszki. Skrop danie sokiem wyciśniętym z cytryny. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje