Ciasteczka korzenne

Składniki

  • Jajko
  • 200 g cukru np. Dry Demerara Diamant
  • 2 łyżki Syropu Trzcinowego np. Diamant
  • 4 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (z przewagą cynamonu)
  • 1 Łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g miękkiego masła
  • 420 g mąki
  • 1 białko, roztrzepane

Sposób przygotowania

Cukier zmiksować z jajkiem na puszystą masę, następnie zmiksować z syropem, przyprawami i sodą. Dodać pokrojone masło i mąkę, wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-5mm, świątecznymi foremkami wyciąć ciastka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Posmarować białkiem i posypać cukrem Diamant Dry Demerara. Piec 15-20 minut w 180° C. Studzić na kratce, można przed podaniem polać lub maczać w Syropie Trzcinowym Diamant, smakują wtedy świetnie z gorącym mlekiem lub kakao. 

Reklama

Wersja pomarańczowa:

Aby upiec ciastka o pomarańczowym aromacie można do podstawowego przepisu dodać 2 łyżki drobno otartej skórki z pomarańczy. Lub zmienić przyprawy na łyżeczkę kardamonu i dodać 1-2 łyżki skórki pomarańczowej.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje