Crepes Suzette

Francuskie naleśniki.

Składniki na 4 osoby:

- 150 g mąki,

Reklama

- 4 łyżki cukru,

- szczypta soli,

- 2 jajka,

- żółtko,

- 150 ml mleka,

- 5 łyżek wody mineralnej,

- pomarańcza,

- olej,

- 2 łyżki masła,

- 100 ml soku pomarańczowego,

- 5 łyżek likieru pomarańczowego,

- 5 łyżek winiaku do flambirowania

Przygotowanie:

Mąkę, łyżkę cukru, sól, jajka, żółtko wymieszać. Stopniowo dodawać mleko i wodę mineralną. Ciasto odstawić na 15 minut. Pomarańczę umyć i zetrzeć skórkę. Następnie pomarańczę pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nakładać ciasto i smażyć cienkie naleśniki (z tej ilości ciasta powinno wyjść ok. 12 naleśników). 3 łyżki cukru roztopić na patelni, dodać masło a następnie zalać sokiem pomarańczowym. Włożyć plastry pomarańczy i podduszać z obu stron ok 1 minutę. Zdjąć z ognia. Do tak przygotowanego sosu dodać likier i skórkę pomarańczową. Naleśniki zanurzać w sosie i składać na czworo. Ułożyć na patelni tak, aby zachodziły jeden na drugi. Winiak lekko podgrzać, wylać na naleśniki i podpalić. Nakładać na talerze z plastrami pomarańczy.

Czas przygotowania 60 minut

Jedna porcja zawiera 1630 kJ/389 kcal

Wakacje dla miłośników kuchni francuskiej!

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia francuska | naleśniki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje