Cykoria pod beszamelem

Smaczne i zdrowe dani obiadowe

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 kolby cykorii
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki bulionu w proszku
  • 10 dag żółtego sera, np. gouda
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

Kolby cykorii oczyść, opłucz, przekrój wzdłuż na pół. Włóż do posolonego wrzątku, po 2 minutach wyjmij, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej cykorie. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku stop masło. Oprósz je mąką. Krótko zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z mlekiem oraz 1 i 1/3 szkl. zimnej wody. Wsyp bulion. Sos gotuj, mieszając ok. 5 minut, aż zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmij go z ognia. Drobno zetrzyj połowę żółtego sera. Wsyp go do beszamelu. Sos przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dobrze wymieszaj. Cykorie w formie polej beszamelem. Resztę sera grubo zetrzyj, posyp nim wierzch zapiekanki. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz ok. 20 minut. Udekoruj (np. natką) i od razu podawać.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje