Dania z różnych regionów Polski

Magda Grzebyk jest dziennikarką, kulturoznawczynią i specjalistką od marketingu, a także założycielką popularnego bloga. Z miłości do podróży i kuchni powstała książka „Cudne manowce”, w której prezentuje najpiękniejsze i najbardziej sielankowe miejsca na wyjazd rodzinny, służbowy lub samotny. W książce prezentuje również wiele przepisów na przysmaki i dania regionalne z całej Polski.

Farszynki
Farszynkimateriały prasowe

Warmia i Mazury

Farszynki

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto ziemniaczane: ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Mięso zemleć z podsmażoną cebulą i ugotowanymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z ciasta zrobić wałek, pokroić na kawałki i kształtować małe placuszki. Nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety. Farszynki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Serwować posypane natką pietruszki.

Podlasie

Pierekaczewnik
Pierekaczewnikmateriały prasowe

Pierekaczewnik

Sposób przygotowania

Ze składników wyrobić ciasto makaronowe. Podzielić je na 4-6 części. Każdą część cienko rozwałkować na płaty o grubości ok. 1 mm. Płaty ciasta posmarować roztopionym masłem i układać jeden na drugim. Na ostatnim płacie rozłożyć równomiernie farsz. Zwinąć w rulon i nadać kształt muszli ślimaka. Przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem i polać wierzch topionym masłem. Piec na rumiano pod przykryciem, przez ok. 2 godziny w 180 stopniach.

Wielkopolska

Kluchy wielkopolskie
Kluchy wielkopolskiemateriały prasowe

Kluchy na łachu

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną, połączyć je z resztą mąki, żółtkami, mlekiem i szczyptą soli. Zagnieść gładkie ciasto (można podsypać mąką, gdy jest zbyt lepkie). Dodać roztopione masło lub olej. Ponownie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Garnek z wrzącą wodą obwiązać ściśle Inianą ściereczką lub gazą. Z ciasta lepić niewielkie kulki i kłaść je luźno na gazę. Przykryć miską i gotować na parze ok. 10 minut (czas zależy od wielkości klusek).

Mazowsze z Kurpiami

Mędrzyki
Mędrzykimateriały prasowe

Mazowieckie mędrzyki

Sposób przygotowania

Ser zemleć lub dokładnie rozgnieść widelcem. Żółtka utrzeć z cukrem. Ucierając, dodawać stopniowo ser, posiekane masło, mąkę i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe placuszki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Mędrzyki podawać z kwaśną śmietaną.


Przepisy pochodzą z książki "Cudne manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze", M. Grzebyk.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas