Deser z pyszną polewą

Warto go podać po niedzielnym obiedzie.

Składniki:

●300 ml kremówki

Reklama

●300 ml mleka 3,2 proc.

●laska wanilii

●4 kopiaste łyżki cukru

●3-4 łyżeczki żelatyny

Sos:

●5 łyżek cukru trzcinowego

●2 łyżki wody

●2/3 szklanki kremówki

●posiekane łuskane migdały

Przygotowanie:

1. Kremówkę i mleko wlej do garnuszka, dodaj ziarenka wyłuskane z laski wanilii (możesz zastąpić ekstraktem), a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj 10 min. Mieszając gotującą się śmietankę, dodawaj cukier. Zdejmij z ognia. Żelatynę rozpuść w 20 ml wody i dodaj do garnuszka. Masę rozlej do szerokich słoiczków (lub salaterek) i włóż do lodówki na minimum 4-5 godzin.

2. Sos karmelowy: na patelnię wsyp cukier, zalej odrobiną wody. Skarmelizuj (rozpuść, a następnie - już nie mieszając - zezłoć), po czym ostrożnie i stopniowo dodaj śmietankę (pryska!), po czym wymieszaj, aż do uzyskania gęstego sosu. Ostudź, wlej do naczyń z deserem, posyp posiekanymi migdałami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje