Faszerowane z kaszą i owocami granatu

Kolorowo i smacznie!

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • 2 łyżki kaparów
  • ogórek
  • 2 łyżki posiekanego
  • szczypioru
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • pietruszki
  • mały granat
  • 2 łyżeczki oliwy
  • łyżka masła
  • sól
  • chilli
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Umyte bakłażany przekrój na pół. Wydrąż łyżką środek, zostawiając około pół centymetra miąższu. Posól i odstaw na 20 minut. Pokrojonego w kostkę ogórka wymieszaj z kaparami, natką pietruszki, szczypiorem i oliwą, dopraw solą pierzem i chilli. Owoc granatu obierz. Kuskus zalej 2,5 szklanki wrzącej wody z dodatkiem soli i masła. Przykryj, odstaw. 

2. Bakłażan oprósz grubo mielonym pieprzem, piecz 20 minut w temp. 180 st. C. 3 Faszeruj kaszą, na wierzchu rozłóż sałatkę z ogórka i kaparów, dekoruj pestkami granatu. Danie możesz przygotować poprzedniego dnia i przechowywać w lodówce. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje