Francuskie różyczki

Wyglądają zjawiskowo!

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 4 duże jabłka
  • 6 łyżek konfitury morelowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • pół cytryny

Przygotowanie:

1. Jabłka umyj, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Połóż je miąższem w dół i pokrój na cienkie plasterki wraz ze skórką. Do miski wlej szklankę wody, dodaj sok z połowy cytryny, umieść w nim plasterki jabłek.

Reklama

2. Ciasto rozwiń, posyp mąką. Cienko rozwałkuj, każde pokrój na 6 pasków. Konfiturę podgrzej w garnku z 4 łyżkami wody. Każdy pasek posmaruj konfiturą. Jabłka odsącz. Na jednej krawędzi każdego paska ułóż plastry jabłka, tak aby zachodziły na siebie i wystawały ich łuki. Posyp cynamonem.

3. Plastry jabłek przykryj drugą krawędzią ciasta, składając go na pół i zwiń w rulon. Formę do muffinek wyłóż papilotkami, ułóż w nich po jednej róży. Jajka roztrzep z cukrem pudrem, posmaruj róże. Piecz w temp. 200˚C 20 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje