Gorąca czekolada z chili i imbirem

Pyszny deser na zimowe popołudnia

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej 70 proc.
  • 800 ml gorącej wody
  • szklanka mleka (może być roślinne)
  • 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • kremówka do dekoracji
  • PRZYPRAWY:
  • łyżka imbiru
  • duża szczypta
  • chili
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki syropu czekoladowego

Sposób przygotowania

1. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.2. Rozpuść kawę w gorącej wodzie, połącz z czekoladą, wymieszaj. Dodaj syrop czekoladowy, szczyptę chili, cynamon oraz imbir. Wymieszaj i cały czas delikatnie podgrzewaj na wolnym ogniu.3. Na koniec do czekolady z kawą dodaj mleko (dokładna ilość wg uznania, zależnie od planowanej gęstości napoju).4. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Czekoladę przelej do szklanek, a następnie udekoruj bitą śmietaną.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje