Gulasz z wołowiny z soczewicą

Pyszne danie jednogarnkowe

Składniki:

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • szklanka soczewicy
  • bulwa kopru włoskiego
  • zielona papryka
  • 125 g kapeluszy pieczarek
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 szklanki bulionu wołowo-grzybowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka mielonej papryki
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • koperek

Reklama

Przygotowanie:

1. Opłucz i osusz mięso. Pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

2. Obierz i pokrój w plasterki pieczarki. Następnie pokrój paprykę i koper włoski. Obierz czosnek.

3. Rozgrzej oliwę w rondlu o grubym dnie. Wymieszaj mąkę z papryką, obtocz w niej mięso i smaż 4-5 minut. Następnie dodaj przygotowane warzywa, czosnek i pieczarki. Wymieszaj, smaż 3-4 minuty, aby się zezłociły.

4. Dodaj bulion, pomidory, soczewicę oraz wino. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

5. Wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem 70-80 minut, aby mięso dobrze zmiękło. Po wyjęciu z piekarnika wrzuć oliwki. Przełóż gulasz na talerze, dodaj po łyżce śmietany, udekoruj gałązkami koperku.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje