Hummus z jagnięciną

Hummus to prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalna na świecie potrawa kuchni bliskowschodniej. Ta pasta to niezbędny element meze, czyli zestawu małych dań rozpoczynających ucztę, ale także składnik wielu potraw . Hummus to pyszna kombinacja ciecierzycy, tahini, soku z cytryny, oliwy oraz innych dodatków, na które akurat mamy ochotę. W Polsce najczęściej podawana jest jako przystawka z warzywami lub w formie pasty na kanapkę. Niewiele osób w naszym kraju jednak wie, że idealnie komponuje się także z mięsem, na przykład jagnięciną.

Składniki:

  • 380 g hummusu (np. Hummus marki Jasmeen)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
  • 250 g jagnięciny (z nogi) pokrojonej na drobne kawałki
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu  
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • chleb pita (do podania)

Przygotowanie:

1. Wyłóż hummus na talerz i zrób dołek pośrodku pasty. Odłóż go na bok. Podgrzej oliwę i masło na małej patelni, następnie dodaj migdały i podsmażaj je przez ok. 1 minutę cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj orzechy pinii i podsmażaj je przez ok 2 minuty, aż staną się złoto-brązowe.

Reklama

2. Za pomocą łyżki durszlakowej przenieś zawartość naczynia na papierowy ręcznik. Wykorzystaj tę samą patelnię do podsmażenia jagnięciny, dodaj do niej ziele angielskie, pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową. Po ok. 3-5 minutach wrzuć z powrotem migdały i orzechy, całość wymieszaj i gotuj przez ok 30 sekund. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia.

3. Tak przygotowane mięso umieść pośrodku talerza z hummusem. Serwuj z chlebem pita.

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje