Jajka w koszulkach i sałatka z młodych pomidorów

Lekkie danie z nowalijek

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 młode pomidory
  • 400 g szpinaku baby
  • 1 łyżka octu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 kromki razowego chleba
  • sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:
Szpinak dokładnie umyj, odkrój grube końcówki liści. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, po chwili szpinak, smaż kilka minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

Chleb pokrój w drobną kostkę i przełóż na blachę, wstaw do piekarnika z włączoną funkcją grill. Pomidory umyj i pokrój. Na suchej patelni upraż słonecznik. Jajko wbij do szklanki. W garnku zagotuj wodę z octem. Mieszając, zrób łyżką mały wir, w jego środek delikatnie wlej jedno jajko. Gotuj około 4 minut (białko powinno się ściąć, ale żółtko ma nadal być płynne).

Jajko wyciągnij łyżką cedzakową i odsącz. Na talerzu ułóż odsączony szpinak, na nim połóż jajko, dodaj pomidora, słonecznik i grzanki. Całość dopraw solą i pieprzem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje