Jak zrobić faworki idealne?

Faworki, znane również jako chrust albo chruściki, to drobne ciasteczka, które uświetniają karnawał i osładzają nam tłusty czwartek, który poprzedza wielki post. Choć są czasochłonne, to ich wykonanie własnoręcznie zawsze się opłaci, ponieważ wyjdą chrupiące i ich smak nie będzie miał sobie równych. Aby zaskoczyły domowników oraz gości, warto trzymać się pewnych łatwych zasad. To gwarant, że faworki będą idealne.

Faworki to obowiązkowy punkt programu ostatków oraz karnawału
Faworki to obowiązkowy punkt programu ostatków oraz karnawału123RF/PICSEL

Faworki: Składniki

Jeśli chcemy przygotować idealne faworki, potrzebne są następujące składniki:

- mąka pszenna (dwie szklanki)
- żółtka (cztery)
- gęsta, kwaśna śmietana (trzy łyżki)
- cukier (łyżeczka)
- alkohol (łyżeczka spirytusu albo wódki)
- sól (szczypta)
- cukier puder (do posypania)
- smalec do smażenia (500 g)

Idealne faworki: Sposób przygotowania

Mąkę na faworki trzeba koniecznie przesiać. Wtedy ciasto wyjdzie smaczne i gładkie
Mąkę na faworki trzeba koniecznie przesiać. Wtedy ciasto wyjdzie smaczne i gładkie

Do miski przesypujemy przesianą mąkę z cukrem i solą. Sypkie składniki należy połączyć z żółtkami, śmietaną i alkoholem, a następnie ręką wyrobić na elastyczną i jednolitą masę

Następnie uzyskane ciasto trzeba uderzać wałkiem kilkunastokrotnie, aby było dobrze napowietrzone, po czym zwijamy na pół, spłaszczamy i czynność powtarzamy kilkukrotnie.

Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce na przynajmniej godzinę. Po tym czasie uzyskaną masę musimy podzielić na trzy części, jedną rozwałkować, a pozostałe schować do lodówki.

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy paski (o szerokości ok. 3 cm), a każdy z nich podzielić na mniejsze (powinny wyjść trzy mniej więcej równej długości).

Każdy chrust należy naciąć na środku, a jeden koniec przewlec przez środek tak, aby powstała charakterystyczna falbanka.

Surowe faworki przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły, a w międzyczasie przygotowujemy pozostałe schłodzone ciasto.

Chrust smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu. W głębokim tłuszczu powinny znaleźć się jedynie kilka sekund, aby były zarumienione po obu stronach.

Usmażone faworki wykładamy na naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a kiedy przestygną, posypać cukrem pudrem.

Faworki są już gotowe do spożycia.

Faworki idealne? Trzymaj się tych zasad!

Faworki muszą być smażone na głębokim tłuszczu, ale tylko przez kilka sekund
Faworki muszą być smażone na głębokim tłuszczu, ale tylko przez kilka sekund

Jeśli chcemy, aby faworki wyszły takie, jak z najlepszej cukierni, trzeba pilnować kilku kwestii:

- składniki na faworki muszą być zimne (jajka, alkohol oraz śmietana), wtedy ciasto będzie kruche,

- alkohol jest niezbędny, aby ciasto nie wchłaniało zbyt dużo tłuszczu. Oczywiście, można go zastąpić octem spirytusowym. W obu przypadkach dodatki nie wpływają na smak faworków,

- ciasto musi być uderzane wałkiem i zwijane kilkukrotnie, to gwarant, że pojawią się po smażeniu bąbelki na faworkach,

- wałkowane ciasto musi być cienkie, wtedy faworki będą kruche, ale jednocześnie delikatne,

- tłuszcz do smażenia musi być bardzo dobrze rozgrzany. Zanim przystąpimy do smażenia, warto jeden faworek wrzucić do tłuszczu: jeśli wypłynie, to znak, że smalec jest idealny.

Zobacz także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas