Jambon a la Porte Maillot

Z francuskiego menu: gotowana szynka Porte Maillot

Składniki na 6-8 osób:

- pęczek włoszczyzny,

Reklama

- 1 listek laurowy,

- 1 łyżeczka ziela angielskiego,

- 1 łyżka niezmielonego pieprzu,

- sól,

- 1,5 -2 kg peklowanej szynki,

- 100 g masła,

- 2 łyżki musztardy Dijon,

- 1 jajko,

- 5 łyżek bułki tartej,

- pieprz,

- 4 średniej wielkości marchewki,

- mały kalafior,

- 2 pęczki zielonej cebulki,

- 150 g mrożonego groszku,

- trybulka do dekoracji

Przygotowanie:

Włoszczyznę umyć, obrać pokroić w duże kawałki, zagotować z przyprawami i odrobiną soli w 2 litrach wody (w dużym garnku). Następnie dodać mięso i gotować pod przykryciem ok 1,5 godziny, co jakiś czas odszumowywać. Mięso wyjąc z rosołu. Rosół odcedzić, odmierzyć ok 1 litr. Masło, musztardę, jajko, bułkę tartą wymieszać i nałożyć na szynkę. Wyłożyć na natłuszczoną brytfankę. W rozgrzanym do 200 st C piekarniku opiekać ok. 30 minut. Marchewki umyć obrać, pokroić w plasterki, kalafiora umyć podzielić na różyczki, cebulki przepołowić. Zagotować rosół. Marchewki i kalafiora obgotować w nim przez 10 minut. Cebulkę i groszek obgotować przez 5 minut. Wszystko wyłożyć na talerz. Dekorować trybulką.

Czas przygotowania: 150 minut

Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal

Wakacje dla miłośników kuchni francuskiej!

Dowiedz się więcej na temat: wieprzowina | kuchnia francuska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje