Kacze udka w pomarańczowym sosie

Chrupiące!

Składniki:

  • 4 udka z kaczki
  • 4 pomarańcze
  • cytryna
  • 10 dag suszonych moreli
  • olej z pestek winogron lub masło klarowane
  • 4 dag rodzynek
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Dwie pomarańcze i pół cytryny pokrój w plastry. Udka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło, kładź na niej uda skórą do dołu, smaż na mocnym ogniu. Przewróć, smaż chwilę. Udka przekładaj do naczynia żaroodpornego, dodaj plastry pomarańczy, cytryny, suszone morele i rodzynki.

Reklama

2. Pozostałe pomarańcze i cytryny sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Patelnię z kaczym tłuszczem zdejmij z ognia. Wlej do niej ćwierć szklanki wody, sok z pozostałych owoców, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Sosem polej kacze udka, dodaj gałązki świeżego rozmarynu.

3. Piecz pod przykryciem 1,5 godz. w 180°C. Pod koniec pieczenia odkryj, by wierzch mięsa się przypiekł.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje