Kociołek warzywny

Danie idealne dla wegetarian

Składniki

  • 1 saszetka koncentratu pomidorowego np. Łowicz 30 %
  • 400 g makaronu penne
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duża papryka żółta
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 średnie cukinie
  • 450 g zielonej fasolki szparagowej
  • 250 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • 600 ml gorącej wody
  • natka pietruszki do oprószenia na talerzach

Sposób przygotowania

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki. Marchewkę i seler obierz i pokrój w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki.

Reklama

 W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchewkę z selerem i przesmażaj przez około 2-3 minuty. Dodaj paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem duś pod przykryciem około 3-5 minut. Do garnka dodaj cukinię, makaron i wlej gorącą wodę. Przemieszaj, przykryj garnek i duś na wolnym ogniu około 15 minut.

 W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym dodaj do dania.

Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz. Na talerzach podawaj z natką pietruszki.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje