Kolorowe chmurki

Nie tylko dla dzieci.

Kolorowe bezy
Kolorowe bezy 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 5 białek
  • 25 dag cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • różne barwniki spożywcze

Przygotowanie:

1. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miksując stopniowo, dodawaj po łyżce cukru. Wsyp mąkę, sok z cytryny, wymieszaj łyżką. Masę podziel na trzy części, do dwóch dodaj po odrobinie barwników spożywczych, wymieszaj.

2. Masę wykładaj łyżką. Beza lubi przyklejać się do papieru, więc zamiast kłaść ją na blachę z papierem, lepiej wyłóż bezy do ceramicznego naczynia. Piecz przez 1,5 godz. w 140˚C lub 5-7 godzin z otwartymi drzwiczkami w temp. 80˚C.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas