Kolorowe chmurki
Nie tylko dla dzieci.
Kolorowe bezy 123RF/PICSEL
Składniki:
- 5 białek
- 25 dag cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- różne barwniki spożywcze
Przygotowanie:
1. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miksując stopniowo, dodawaj po łyżce cukru. Wsyp mąkę, sok z cytryny, wymieszaj łyżką. Masę podziel na trzy części, do dwóch dodaj po odrobinie barwników spożywczych, wymieszaj.
2. Masę wykładaj łyżką. Beza lubi przyklejać się do papieru, więc zamiast kłaść ją na blachę z papierem, lepiej wyłóż bezy do ceramicznego naczynia. Piecz przez 1,5 godz. w 140˚C lub 5-7 godzin z otwartymi drzwiczkami w temp. 80˚C.