Krokiety ziemniaczane

Krokiety z ziemniaków sprawdzą się jako dodatek lub osobne danie, a nawet jako przystawka. Przepis możesz urozmaicić, dodając ulubione zioła lub tarty ser.

Krokiety ziemniaczane
Krokiety ziemniaczane123RF/PICSEL

Składniki: 30 dkg ziemniaków, jajko, 20 dkg mąki, łyżka margaryny, 1,5 łyżeczki soli, szczypta papryki.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, włóż do wysokiego naczynia żaroodpornego. Zalej wodą 2 cm powyżej poziomu ziemniaków i dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem przez 18 minut. W połowie czasu gotowania odwróć naczynie o 180 stopni. Po ugotowaniu zostaw w kuchence na 4 minuty. Później ugnieć ziemniaki, dodaj do nich mąkę, margarynę, jajko i łyżeczkę soli. Zagnieć z tego ciasto. Uformuj z niego małe krokieciki. Ułóż je a naczyniu żaroodpornym, oprócz papryką, przykryj folią i piecz przez 8 minut. W połowie tego czasu odwróć naczynie o 180 stopni. Krokiety możesz też opanierować i usmażyć na patelni - będą jeszcze pyszniejsze, ale bardziej kaloryczne.

Czas przygotowania - około 45 minut.

„Słodycze z łyżeczki”. Śródziemnomorski deser z tradycjamiAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas