Makaron ze szparagami

Danie, dla miłośników szparagów.

Makaron ze szparagami
Makaron ze szparagamimateriały prasowe

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • mała cukinia
  • pęczek zielonych szparagów
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 6-7 pieczarek
  • 100 g twardego sera np. parmezan
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego np. Appetita
  • szczypta gałki muszkatołowej np. Appetita
  • sól i pieprz biały mielony np. Appetita do smaku
  • 4 łyżki oliwy lub masła

Sposób przygotowania

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój cukinię i pieczarki w cienkie paski, a także zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Odłam twarde końce szparagów i pokrój je w ok. 4 cm kawałki.

2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż drobno posiekana cebulę. Po chwili dodaj do niej cukinię, pieczarki  i szparagi. Dopraw warzywa solą, czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką  i duś całość kilka minut do miękkości szparagów.

3. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich makaron i starty ser (zostaw go trochę do posypania dania na talerzu). Wymieszaj delikatnie aż do połączenia wszystkich składników.

4. Gotowe danie przełóż na talerze i posyp startym serem.

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?