Morelowa babka Savarin

Wygląda apetycznie!

Składniki dla: 8-10 porcji

Składniki - ciasto

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 4 duże jajka
  • 12 dag masła
  • 100 ml mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • duża szczypta soli
  • masło i bułka tarta do foremki

Składniki - poncz i dekoracja

  • morele w lekkim syropie (puszka 40 dag)
  • 4 łyżki rumu
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3/4 szkl. cukru
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Ciasto: masło rozpuść i przestudź. Przesiej mąkę, wymieszaj ją z drożdżami i z solą. Do mąki dodaj cukier, jajka i ciepłe mleko. Zagnieć gładkie ciasto. Wlej masło. Wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw, by ciasto wyrosło. Foremkę z kominem posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. 

2. Nałóż ciasto, znów odstaw do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto, piecz ok. 30 minut. Zostaw, by ostygło w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 

3. Poncz: morele osącz, syrop wymieszaj z rumem, sokiem z pomarańczy i 1/2 szkl. cukru. Podgrzej, by cukier się rozpuścił. Ciasto przełóż na kratkę, ustaw na dużym talerzu. Zrób dziurki wykałaczką, polej ponczem. Płyn, który ocieknie, zagotuj z resztą cukru. Gdy przestygnie, polej ciasto. Udekoruj morelami i miętą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje