Octowe frytki po brytyjsku

Aktualizacja

Octowe frytki po brytyjsku są popularne na Wyspach Brytyjskich i Anglicy często jedzą je właśnie w taki sposób. Są niezwykle chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku. Niecodzienny dla nas dodatek sprawia, że smakują jednak zupełnie inaczej. Octowe frytki po brytyjsku to propozycja, którą warto poznać.

Octowe frytki po brytyjsku mają niezwykły aromat
Octowe frytki po brytyjsku mają niezwykły aromat123RF/PICSEL

Octowe frytki po brytyjsku - przygotowanie


Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w słupki. Do garnka wlej wodę, ocet spirytusowy i dopraw solą. Zalewę podgrzewaj na średnim ogniu i wrzuć do niej surowe frytki. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez około 15-20 minut. Nie powinny być jednak zbyt miękkie.

Odcedź, przesyp na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Po około 15 minutach przełóż do garnka z dobrze rozgrzanym olejem rzepakowym. Smaż do uzyskania złocistego koloru. Ponownie przełóż na ręcznik.

Na talerzu dopraw frytki jeszcze kilkoma kroplami octu i szczyptą soli.

Frytki belgijskie


Zobacz także:

"Ewa gotuje": Indyk jak burger z batatemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas