Pasztet w sezamie

Sprawdzi się jako idealny dodatek do pieczywa

Składniki dla: 20 porcji

Składniki

  • po 1 kg udźca indyka i wieprzowiny
  • 50 dag wołowiny
  • 20 dag podgardla
  • 20 dag wątróbki
  • 5 jajek
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 bułeczki
  • 4 suszone borowiki
  • sól
  • pieprz
  • po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz i sezam do formy

Sposób przygotowania

1. Włoszczyznę obierz, pokrój. Wszystkie mięsa oprócz wątróbki oraz warzywa włóż do garnka. Wrzuć przyprawy i grzybki. Gotuj ok. 3 godzin. Mięso wyjmij. Do wywaru włóż wątróbkę, gotuj 5 minut, wyjmij. Bułeczki namocz w wywarze,odciśnij. Mięso zmiel 3 razy z wątróbką i bułkami. Wbij jajka. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Foremki posmaruj tłuszczem. Posyp sezamem. Nałóż pasztet. Owiń folią, by inne produkty nie przeszły zapachem przypraw i zamroź. 

2. Foremki z pasztetem wyjmij, rozmroź go. Pasztet piecz godzinę w 190 st. Wystudź. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje