Pełnoziarniste burgery z łososiem, warzywami, ziołowym jogurtem i ketchupem

Równie pyszne jak te z mięsem!

Składniki

  • 3 bułki pełnoziarniste
  • filet z łososia około 300 g
  • garść szpinaku baby
  • mała cukinia
  • 1 łyżeczka oliwy (w razie użycia patelni grillowej)
  • szczypta soli
  • jogurt naturalny
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • łyżka posiekanego lubczyku
  • łyżka posiekanej mięty
  • łyżka soku z cytryny
  • ketchup np. Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii

Sposób przygotowania

Łososia pozbawiamy skóry i skrapiamy sokiem z cytryny. Grillujemy go z obu stron, na grillu tradycyjnym, bądź lekko natłuszczonej patelni grillowej. Cukinię myjemy, kroimy w plastry, posypujemy odrobiną soli i grillujemy z obu stron, aż zmięknie. Jogurt mieszamy z posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny. Bułki przekrawamy i układamy na nich kolejno: umyty szpinak, cukinię, sos jogurtowy i kawałek łososia. Na rybę wyciskamy ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii i przykrywamy górą bułki.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje