Pierś grillowana z pomidorkami
Nie masz pomysłu na obiad? Oto przepis na grillowaną pierś z kurczaka.
Składniki:
- 4 piersi kurczaka ze skórką
- 1/2 łyżki soli peklowej
- 1/2 łyżki grubej soli morskiej
- 1/2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 40 dag pomidorków cherry
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
Sos:
- 2,5 dag masła
- 100 ml wina porto
- 18 dag dżemu z dzikiej róży
Przygotowanie:
1. Filety opłukać i osuszyć. Z krawędzi skóry odkroić największe kawałki tłuszczu. Powierzchnię skóry naciąć ostrym nożem równolegle w kilku miejscach, a potem w poprzek, aby powstała kratka. Wymieszać oba rodzaje soli, cukier i pieprz. Natrzeć skórę i odstawić mięso na 25 minut w chłodne miejsce.
2. W tym czasie przygotować sos. Rozpuścić w rondelku masło i dolać wino. Alkohol odparować na małym ogniu przez minutę, wmieszać dżem z dzikiej róży. Doprawić solą.
3. Grill rozgrzać. Ułożyć piersi z kaczki na ruszcie skórką do góry. Grillować je przez ok. 25 minut. Potem obrócić je skórką do dołu i grillować jeszcze kolejnych kilka minut, aż skórka będzie upieczona. Zdjąć mięso z ognia. Posmarować je przygotowanym sosem i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
4. Pomidory ułożyć na gorącym ruszcie i posmarować oliwą. Grillować przez 3 minuty, aż zacznie pękać skórka. Filety pokroić w plasterki. Podawać z resztą sosu i pomidorkami.