Pierś grillowana z pomidorkami

Nie masz pomysłu na obiad? Oto przepis na grillowaną pierś z kurczaka.

Grillowana pierś z kurczaka smakuje doskonale
Grillowana pierś z kurczaka smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka ze skórką
  • 1/2 łyżki soli peklowej
  • 1/2 łyżki grubej soli morskiej
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 40 dag pomidorków cherry
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

Sos:

  • 2,5 dag masła
  • 100 ml wina porto
  • 18 dag dżemu z dzikiej róży

Przygotowanie:

1. Filety opłukać i osuszyć. Z krawędzi skóry odkroić największe kawałki tłuszczu. Powierzchnię skóry naciąć ostrym nożem równolegle w kilku miejscach, a potem w poprzek, aby powstała kratka. Wymieszać oba rodzaje soli, cukier i pieprz. Natrzeć skórę i odstawić mięso na 25 minut w chłodne miejsce.

2. W tym czasie przygotować sos. Rozpuścić w rondelku masło i dolać wino. Alkohol odparować na małym ogniu przez minutę, wmieszać dżem z dzikiej róży. Doprawić solą.

3. Grill rozgrzać. Ułożyć piersi z kaczki na ruszcie skórką do góry. Grillować je przez ok. 25 minut. Potem obrócić je skórką do dołu i grillować jeszcze kolejnych kilka minut, aż skórka będzie upieczona. Zdjąć mięso z ognia. Posmarować je przygotowanym sosem i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.

4. Pomidory ułożyć na gorącym ruszcie i posmarować oliwą. Grillować przez 3 minuty, aż zacznie pękać skórka. Filety pokroić w plasterki. Podawać z resztą sosu i pomidorkami.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas