Pizza z kurkami i sosem śmietanowym

Kruki to najbardziej wartościowe grzyby: dostarczają mnóstwa witamin, usprawniają pracę wątroby i poprawiają wzrok. A jak smakują!

Czas przyrządzenia: 30 minut + czas odstawienia

Składniki - Crème fraîche

  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżka maślanki

Składniki

  • 1/4 szklanki creme fraîche
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki

  • 1 gotowe ciasto na pizzę lub na tartę
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 szalotka, pokrojona w kostkę
  • 200 g oczyszczonych kurek
  • 125 g mozzarelli
  • sól i pieprz

Crème fraîche przygotuj dzień wcześniej: śmietanę wymieszaj z maślanką, przelej do szklanego słoika, zamknij go, wstrząśnij i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i zeszklij szalotkę. Dodaj kurki i smaż przez kolejne kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos: crème fraîche wymieszaj z natką, szczypiorkiem, koperkiem i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Rozmroź ciasto. Jeśli używasz mniejszych foremek, jak do tarty lub babki, podziel je na dwie części, rozwałkuj. Przełóż placki do form, pokrusz na nie ser, rozprowadź na każdym połowę sosu i farszu kurkowego. Piecz ok. 15 minut, aż boki i spód będą lekko zrumienione.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje