Pokrusz czerstwą pajdę. Żurek będzie gęsty i pyszny

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Żurek na Wielkanoc to w wielu domach obowiązkowy element świątecznego jadłospisu. Wyrazista w smaku i pożywna zupa to jednak pomysł na danie, które warto zajadać także bez specjalnej okazji. Chcesz, by wyszedł perfekcyjny, ale w kuchni napotykasz trudności? Co zrobić, gdy żurek wychodzi wodnisty? Sprytne triki pozwolą w łatwy sposób uratować zbyt rzadką zupę.

Gęsty żurek zachwyca smakiem nie tylko w Wielkanoc
Gęsty żurek zachwyca smakiem nie tylko w Wielkanoc123RF/PICSEL

Żurek idealny — o tych krokach musisz pamiętać

Kulinarne wpadki zdarzają się nawet najlepszym i najbardziej doświadczonym szefom kuchni. Czasem wystarczy chwila nieuwagi, by przyrządzane danie odbiegało od zamierzonej formy. Żurek jest zbyt rzadki? Nie musisz załamywać rąk, ponieważ w bardzo prosty sposób można przywrócić mu pożądaną gęstość.

Pamiętaj jedynie o tym, aby składniki, które uratują sytuację, dodawać stopniowo. Ich porcja musi być dopasowana do ilości zupy, jaką gotujesz. Dorzucenie ich partiami pozwoli na bieżąco kontrolować stan potrawy. Weź pod uwagę, że po zagęszczeniu żurku konieczne może być jego doprawienie, aby zachować wyrazisty smak.

„Ewa gotuje”: Zakwas na żurekPolsat

Czym zagęścić żurek? Oto najbardziej oczywisty wybór

Najprostszy sposób na zagęszczenie żurku to dodanie zakwasu, na którym gotujemy zupę. Jeśli jednak nie masz go pod ręką, nic straconego. Z powodzeniem wykorzystasz mąkę — pszenną lub żytnią.

Jak zagęścić żurek mąką?

  • Wystarczy, że dwie łyżki mąki połączysz z trzema łyżkami przegotowanej, ciepłej wody.
  • Całość wymieszaj, aby uzyskać gęstą pastę bez ani jednej grudki. Pomocna w tej czynności okaże się trzepaczka do jajek.
  • Mieszaninę wlej do zupy, energicznie mieszając całość.
  • Zagotuj, a po około 10 minutach żurek powinien być gęsty i apetyczny.
Bardzo efektownie wygląda żurek podany w chlebie
Bardzo efektownie wygląda żurek podany w chlebie123RF/PICSEL

Patent szefów kuchni na gęsty żurek

Nie jesteś miłośnikiem zagęszczania zup mąką? Nadal masz szerokie pole manewru w dążeniach do zrobienia idealnego żuru — nie tylko w Wielkanoc. Kolejny patent pozwoli przy okazji wykorzystać kuchenne resztki, więc doskonale wpisuje się w trend zero waste.

Sięgnij po dwie kromki pieczywa — sprawdzi się nawet czerstwy chleb. Razowy doskonale podkreśli smak żurku. Kromki pokrój na małe kawałki lub rozdrobnij je blenderem i wrzuć do gotującej się zupy. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Szybko zauważysz, że wodnisty żurek staje się gęsty.

Jak zagęścić żurek śmietaną?

Właściwą odpowiedzią na pytanie, jak uratować żurek, jest również kwaśna śmietana. Nie tylko poprawi konsystencję zupy, ale też podkreśli jej kwasowy charakter. Najlepiej używać śmietany 12% lub 18%. Co dalej?

Zaprawienie żurku śmietaną nie jest trudne. Trzeba pamiętać tylko o tym, aby nie wlewać produktu bezpośrednio do garnka z potrawą. Najlepsze rezultaty uzyskasz, odlewając odrobinę żurku do kubka lub niewielkiej miseczki i wymieszasz go z kilkoma łyżkami śmietany. Dopiero taką mieszankę można wlać do garnka z gotującą się zupą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas