Pyszna sałatka warstwowa na Wielkanoc. Bije na głowę popularną jarzynową

Jak przygotować warstwową sałatkę na Wielkanoc?
Jak przygotować warstwową sałatkę na Wielkanoc?123RF/PICSEL

Warstwowa sałatka na wielkanocny stół

  • 400-500 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 brokuł,
  • 250 g szynki konserwowej,
  • 6 jajek,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta mielonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • garść posiekanej dymki.

Smakowita sałatka na Wielkanoc - przygotowanie

Brokuł to smakowity dodatek do sałatki warstwowej
Brokuł to smakowity dodatek do sałatki warstwowej123RF/PICSEL
  1. Ugotowane na twardo jajka studzimy w zimnej wodzie, a następnie obieramy, kroimy na połówki i wyciągamy żółtka.
  2. Białka trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a żółtka na najdrobniejszych. Oba składniki przekładamy do miski i mieszamy z jedną łyżką majonezu.
  3. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będzie już miękki, wyciągamy, studzimy i drobno siekamy.
  4. Tak przygotowane warzywo łączymy z dwiema łyżkami majonezu i doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  5. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy lub masła.
  6. Pod koniec smażenia doprawiamy cebulę i pieczarki szczyptą soli, pieprzu i mieloną papryką. Po przestudzeniu mieszamy z jedną łyżką majonezu i drobno posiekaną natką pietruszki.
  7. Na sam koniec szynkę konserwową kroimy w niewielką kostkę. Kiedy ten krok mamy za sobą, przechodzimy do warstwowego układania składników w salaterce.
  8. Na spodzie wykładamy pieczarki z cebulą, na to ląduje szynka, białka z majonezem, brokuł i żółtka. Wyrównujemy wierzch i całość zasypujemy posiekaną dymką.
  9. Sałatkę wkładamy do lodówki, by zdążyła się całkowicie schłodzić. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Jak przechowywać wielkanocną sałatkę?

„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat