Przekładaniec z cukinią i makaronem spaghetti

Smaczna zapiekanka dla całej rodziny

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 2 cukinie
  • 30 dag makaronu spaghetti
  • 10 dag zielonego groszku z puszki
  • 3 pomidory
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2/3 szkl. mleka
  • 10 dag żółtego sera
  • 5 jajek
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołowa
  • chili i natka do dekoracji
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cukinie oczyść, umyj, potnij w plasterki. Krótko podsmaż je na teflonowej patelni grillowej. Posyp solą. Pomidory umyj, usuń pestki, miąższ pokrój w kosteczkę. Marchewki i cebulę obierz, potnij na kawałki. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim mięso z marchewką i cebulą. Wymieszaj z koncentratem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Potem do mięsnej masy dodaj pokrojone pomidory i groszek. Jajka roztrzep wraz z mlekiem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką. Żółty ser grubo zetrzyj. 

3. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem lub wyłóż folią aluminiową. Ułóż w niej na przemian: porcje makaronu oraz mięsnej masy z warzywami i plasterki cukinii. Zalej masą jajeczną. Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 st. C. Piecz przez 45 minut. Przed podaniem udekoruj natką i chili.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje