Przepis Ewy Wachowicz na polędwiczki wieprzowe. Sekretem jest wyjątkowy sos

Wielkanocne menu to przede wszystkim śniadanie i jajka w najróżniejszych odsłonach. Ale nie samym jajkiem człowiek żyje, obiad też trzeba przygotować. Ewa Wachowicz stawia na potrawy mięsne. Jedną z nich są właśnie polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym. Polecamy!

Polędwiczki w sosie pomarańczowym - przepis Ewy Wachowicz
Polędwiczki w sosie pomarańczowym - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 800 g polędwicy wieprzowej,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka białego wina,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Jak przygotować polędwiczki w sosie pomarańczowym?

Opis przygotowania:

  1. Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu. 
  2. Miód rozetrzeć z 1/4 szklanki wina, imbirem, cienko startą skórką pomarańczową, wyciśniętym czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem. 
  3. Miodową marynatą natrzeć polędwiczki i włożyć do żaroodpornego naczynia - natłuszczonego olejem (np. arachidowym).
  4. Na patelnię, na której obsmażane było mięso, wlać resztę wina, lekko podgrzać, po czym polać nim polędwiczki.
  5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. 
  6. Podczas pieczenia polędwiczki obracać od czasu do czasu i polewać sosem. 
  7. Piec do miękkości. 
  8. Kaszę przesmażyć na oliwie.
  9. Zalać wodą (2 palce nad poziomem kaszy), posolić i ugotować (ok. 10 minut). 
  10. Polędwiczki podać z kaszą gryczaną (polaną sosem spod mięsa) i filetami z pomarańczy.
  11. Dekorować natką pietruszki.
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas