Czym zaskoczyć gości w święta wielkanocne? Smakowite przystawki w kilkanaście minut

Smakowite przystawki na Wielkanoc zrobisz w kilkanaście minut
Smakowite przystawki na Wielkanoc zrobisz w kilkanaście minutKarol Porwich/East NewsEast News

Jajka faszerowane pieczarkami

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 5 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 5-6 liści sałaty,
  • 10 g kiełków rzodkiewki,
  • szczypta soli i pieprzu.
  1. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Kiedy w wodzie pojawią się bąbelki, wystarczy ustawić czas na ok. 8-10 minut, a następnie zalać je zimną wodą i ostudzić.
  2. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół i wyciągamy wszystkie żółtka. Białka pozostawiamy w całości, a żółtka wrzucamy do miseczki.
  3. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni z jedną łyżką masła. Kiedy ładnie się zarumienią, dodajemy je do żółtek i całość mieszamy.
  4. Do żółtek, pieczarek i cebuli dorzucamy majonez, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie ponownie mieszamy.
  5. Tak przygotowanym nadzieniem delikatnie napełniamy puste połówki białek. Gotową przystawkę podajemy na liściach sałaty, a wierzch obficie posypujemy kiełkami rzodkiewki. Smacznego!

Śledzie w sosie chrzanowym

Śledzie w sosie chrzanowym idealnie sprawdzą się podczas Wielkanocy
Śledzie w sosie chrzanowym idealnie sprawdzą się podczas Wielkanocy123RF/PICSEL
  • 600 g filetów śledziowych,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 5 łyżek śmietany 12%,
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta pieprzu.
  1. Śledzie wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin do namoczenia. Pamiętajmy, by co godzinę wymieniać wodę na świeżą.
  2. Wypłukane śledzie odsączamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok na 15 minut.
  3. Majonez łączymy w miseczce z tartym chrzanem, a obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do czystego naczynia i zasypujemy łyżeczką cukru.
  4. Ostatni etap polega na wymieszaniu ze sobą filetów śledziowych, sosu chrzanowego oraz cebuli. Tak przygotowaną przystawkę wykładamy na półmisek, a wierzch posypujemy koperkiem. Smacznego!

Sałatka ziemniaczana

  • 250 g ziemniaków,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • kilka liści sałaty masłowej.
  1. Liście sałaty myjemy, oczyszczamy i układamy na półmisku. W kolejnym kroku obieramy ziemniaki, wypłukujemy skrobię, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  2. Ugotowane ziemniaki wraz z cebulą i ogórkami kroimy w plasterki, a ugotowane na twardo jajka przekrawamy na pół.
  3. Na liściach sałaty wykładamy najpierw ziemniaki, później cebulę i ogórki, a na samym wierzchu jajka. Całość dekorujemy majonezem, posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem. Smacznego!

Roladki z cukinii z szynką

Roladki z cukinii świetnie nadają się na wiosenne posiłki
Roladki z cukinii świetnie nadają się na wiosenne posiłki123RF/PICSEL
  • 300 g cukinii,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 8 plastrów polędwicy łososiowej,
  • 8 suszonych pomidorów.
  1. Umytą i osuszoną cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Każdy z nich skrapiamy oliwą, a następnie podsmażamy z obu stron na patelni grillowej.
  2. Przypieczone warzywo wykładamy na talerz i pozostawiamy do ostudzenia. Po wystygnięciu każdy plaster smarujemy serkiem kremowym.
  3. Na tak przygotowaną cukinię wykładamy kawałek polędwicy łososiowej oraz połowę suszonego pomidora.
  4. Każdy plaster cukinii z dodatkami zwijamy w ciasny rulonik, a następnie spinamy za pomocą wykałaczki. Wytrawną przekąskę podajemy ze świeżym pieczywem i domowym sosem czosnkowym. Smacznego!
„Ewa gotuje”: MazurekPolsat