Czym zaskoczyć gości w święta wielkanocne? Smakowite przystawki w kilkanaście minut

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć żurku lub barszczu białego, sałatki jarzynowej, wyrośniętych babek, kruchych mazurków czy udekorowanych babeczek. To repertuar, który powtarza się co roku. A gdyby tak zaskoczyć domowników i przygotować przystawki na bazie tradycyjnych składników, ale w ciekawym wydaniu? Podpowiadamy kilka prostych przepisów, które nie wymagają zbyt wiele czasu, a na pewną ucieszą wszystkich smakoszy.

Smakowite przystawki na Wielkanoc zrobisz w kilkanaście minut
Smakowite przystawki na Wielkanoc zrobisz w kilkanaście minutKarol Porwich/East NewsEast News

Jajka faszerowane pieczarkami

Przez cały rok, nie tylko w Wielkanoc, na polskich stołach nie brakuje jajek w różnych wydaniach. Doskonale smakują ugotowane na twardo lub miękko, sadzone, w koszulkach lub w kremowej jajecznicy. Stanowią bazę do licznych przepisów, które podbijają kubki smakowe rodziny i zaproszonych gości. Nie zawsze trzeba z nimi kombinować, wystarczy przygotować proste nadzienie, które nada gotowanym jajkom charakteru.

Składniki na jajka faszerowane

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 5 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 5-6 liści sałaty,
  • 10 g kiełków rzodkiewki,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie jajek faszerowanych

  1. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Kiedy w wodzie pojawią się bąbelki, wystarczy ustawić czas na ok. 8-10 minut, a następnie zalać je zimną wodą i ostudzić.
  2. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół i wyciągamy wszystkie żółtka. Białka pozostawiamy w całości, a żółtka wrzucamy do miseczki.
  3. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni z jedną łyżką masła. Kiedy ładnie się zarumienią, dodajemy je do żółtek i całość mieszamy.
  4. Do żółtek, pieczarek i cebuli dorzucamy majonez, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie ponownie mieszamy.
  5. Tak przygotowanym nadzieniem delikatnie napełniamy puste połówki białek. Gotową przystawkę podajemy na liściach sałaty, a wierzch obficie posypujemy kiełkami rzodkiewki. Smacznego!

Śledzie w sosie chrzanowym

Pyszniące się na talerzu śledzie wcale nie muszą się kojarzyć jedynie z okresem Bożego Narodzenia. Śledzie w sosie chrzanowym to idealna propozycja na Wielkanoc. Delikatne filety otulone puszystą pierzynką staną się ulubionym daniem zaproszonych gości.

Śledzie w sosie chrzanowym idealnie sprawdzą się podczas Wielkanocy
Śledzie w sosie chrzanowym idealnie sprawdzą się podczas Wielkanocy123RF/PICSEL

Składniki na śledzie w sosie chrzanowym

  • 600 g filetów śledziowych,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 5 łyżek śmietany 12%,
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie śledzi w sosie chrzanowym

  1. Śledzie wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin do namoczenia. Pamiętajmy, by co godzinę wymieniać wodę na świeżą.
  2. Wypłukane śledzie odsączamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok na 15 minut.
  3. Majonez łączymy w miseczce z tartym chrzanem, a obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do czystego naczynia i zasypujemy łyżeczką cukru.
  4. Ostatni etap polega na wymieszaniu ze sobą filetów śledziowych, sosu chrzanowego oraz cebuli. Tak przygotowaną przystawkę wykładamy na półmisek, a wierzch posypujemy koperkiem. Smacznego!

Sałatka ziemniaczana

Z połączenia sałaty, ziemniaków, cebuli, ogórków kiszonych, jajek na twardo i odrobiny majonezu możemy wyczarować smakowitą przystawkę. Prosta sałatka ziemniaczana to danie, które z powodzeniem zjemy jako osobne danie lub połączymy w parze z półmiskiem pełnym apetycznych wędlin. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt wygląda imponująco.

Składniki na sałatkę ziemniaczaną

  • 250 g ziemniaków,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • kilka liści sałaty masłowej.

Przygotowanie sałatki ziemniaczanej

  1. Liście sałaty myjemy, oczyszczamy i układamy na półmisku. W kolejnym kroku obieramy ziemniaki, wypłukujemy skrobię, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  2. Ugotowane ziemniaki wraz z cebulą i ogórkami kroimy w plasterki, a ugotowane na twardo jajka przekrawamy na pół.
  3. Na liściach sałaty wykładamy najpierw ziemniaki, później cebulę i ogórki, a na samym wierzchu jajka. Całość dekorujemy majonezem, posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem. Smacznego!

Roladki z cukinii z szynką

Grillowane roladki z cukinii, wypełnione kremowym serkiem, szynką i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na nietypową wielkanocną przystawkę. Choć święta kręcą się wokół jajek i dań na ich bazie, warto przełamać rutynę i zaproponować gościom prostą, a zarazem przepyszną przekąskę.

Roladki z cukinii świetnie nadają się na wiosenne posiłki
Roladki z cukinii świetnie nadają się na wiosenne posiłki123RF/PICSEL

Składniki na roladki z cukinii

  • 300 g cukinii,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 8 plastrów polędwicy łososiowej,
  • 8 suszonych pomidorów.

Przygotowanie roladek z cukinii

  1. Umytą i osuszoną cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Każdy z nich skrapiamy oliwą, a następnie podsmażamy z obu stron na patelni grillowej.
  2. Przypieczone warzywo wykładamy na talerz i pozostawiamy do ostudzenia. Po wystygnięciu każdy plaster smarujemy serkiem kremowym.
  3. Na tak przygotowaną cukinię wykładamy kawałek polędwicy łososiowej oraz połowę suszonego pomidora.
  4. Każdy plaster cukinii z dodatkami zwijamy w ciasny rulonik, a następnie spinamy za pomocą wykałaczki. Wytrawną przekąskę podajemy ze świeżym pieczywem i domowym sosem czosnkowym. Smacznego!
„Ewa gotuje”: MazurekPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas