Przepis na kurczaka w sosie a'la marengo. Goście będą zachwyceni

Ulubionym rodzajem mięsa wśród Polaków jest zdecydowanie drób. Można z niego przygotować tradycyjne kotlety, sznycle, dodać do dań z makaronu, ryżu, a także przygotować wyśmienite zupy. Istnieje jedno staropolskie danie z wykorzystaniem tego mięsa, o którym Polacy już dawno zapomnieli - sto lat temu jego smak był powodem do zachwytów. Jak przygotować kurczaka a’la marengo? Przepis jest bardzo prosty.

Duszony kurczak w sosie będzie doskonałym pomysłem na obiad w rodzinnym gronie
Duszony kurczak w sosie będzie doskonałym pomysłem na obiad w rodzinnym gronie123RF/PICSEL

Kurczak w polskiej kuchni króluje od dawien dawna. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że w niektórych domach jest podstawą żywienia. Wykorzystuje się go do wielu przeróżnych dań - zarówno tych na ciepło jak i na zimno. Najlepiej jednak smakuje w porze obiadowej, podany z purée ziemniaczanym i surówką. Chociaż jakość drobiu pozostawia dziś wiele do życzenia, a eksperci ds. żywienia przestrzegają, aby po mięso sięgać jednak nieco rzadziej, jest ono zdecydowanie najchudsze i nie szkodzi tak jak wieprzowina i wołowina.

Drób doceniany był przede wszystkim w kuchni przedwojennej i traktowany wówczas jako danie wykwintne, serwowane na specjalne okazje. Szczególnie popularny był przed laty przepis na pieczonego kurczaka w wyśmienitym sosie a’la marengo - dziś często przygotowywanego w kuchni włoskiej czy francuskiej. Składniki są łatwo dostępne i nie należą drogich, natomiast wykonanie tej potrawy nie sprawi nikomu trudności. Kurczak w sosie al’a marengo doskonale sprawdzi się na niedzielny obiad czy nawet uroczystą kolację w większym gronie.

Kurczak w sosie a'la marengo - przepis

Sposób przygotowania: 

  1. Kurczaka podzielić na kawałki i oprószyć solą.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, a następnie obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Dodać pokrojone w piórka szalotki, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście laurowe.
  3. Zalać wszystko bulionem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
  4. W niewielkiej ilości wywaru rozprowadzić pół łyżki masła i mąki - w taki sposób przygotować zasmażkę i dodać do mięsa.
  5. Kawałki mięsa, podając na talerz, polewać sosem. Kurczaka można podawać z ziemniakami lub grzankami i jajkami sadzonymi.
Kapsułka wiedzy INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas