Przepis na pizzę: Przez te siedem błędów może się nie udać

Dobry przepis na ciasto do pizzy powinien znaleźć się w repertuarze każdego miłośnika włoskich przysmaków. Fenomen kuchni słonecznej Italii polega zarówno na używaniu najlepszej jakości składników, jak i prostocie. W przypadku pizzy trzeba jednak trzymać się kilku podstawowych zasad, by cieszyć się wymarzonym posiłkiem. Jak to często bywa, sekret kulinarnego sukcesu tkwi w szczegółach. Dowiesz się zatem, jak zrobić pizzę i jakich błędów unikać.

Domowa pizza jak z włoskiej trattorii? To możliwe!
Domowa pizza jak z włoskiej trattorii? To możliwe!123RF/PICSEL

Po pierwsze: Mąka

Od niej wszystko się zaczyna. Mimo że jest podstawowym składnikiem ciasta na pizzę, w domowych warunkach jej wybór bywa bagatelizowany. Często używamy takiej mąki, jaką akurat mamy w kuchennej szafce. To błąd! Jeśli chcemy, by nasze danie było najbliższe autentycznym włoskim recepturom, powinniśmy zaopatrzyć się w mąkę pszenną typ 00. Charakteryzuje się wysokim stopniem zmielenia, dzięki czemu jest bardzo drobna i lekka. Bogata w gluten sprawia, że ciasto jest niezwykle sprężyste i elastyczne. Jeśli jednak napotkamy problemy z jej zakupem, możemy użyć także mąki pszennej typ 450 lub 550.

Po drugie: Proporcje składników

Co prawda w kuchni warto dać się ponieść fantazji, by tworzyć kolejne smakowite receptury, lecz w przypadku przepisu na ciasto na pizzę lepiej nie improwizować i działać "na oko". Należy trzymać się wskazanych w recepturze proporcji poszczególnych produktów. Przydatna może okazać się waga kuchenna, by precyzyjnie odmierzyć składniki na ciasto na pizzę.

Po trzecie: Temperatura

Prawie wszystkie produkty powinny mieć tę samą temperaturę pokojową. Biorąc pod uwagę, że na liście nie ma składników, które na co dzień przechowujemy w lodówce, nie powinno to stanowić problemu. Tu jednak pojawia się drobna pułapka, która może zniweczyć nasze starania. Woda, która zostanie użyta do wymieszania drożdży, powinna być ciepła, ale nie gorąca. Wszystko po to, by aktywować działanie drożdży.

Po czwarte: Wyrastanie ciasta na pizzę

Tutaj naszym największym wrogiem jest pośpiech. Czasem naprawdę trudno jest doczekać się degustacji domowej pizzy, ale to nie powinno przesłonić nam głównego celu, jakim jest przygotowanie popisowej potrawy. Drożdżowe ciasto na pizzę musi wyrastać w cieple przez co najmniej 45 minut. Najlepiej jednak kierować się uniwersalną zasadą, która głosi, że powinno ono podwoić swoją objętość - dopiero wtedy można działać dalej.

O tym nie zapomnij: Ciasto poleca się przykryć bawełnianą ściereczką, by uchronić je przed nadmierną utratą wilgoci.

Po piąte: Wałkowanie ciasta

W wielu przepisach znaleźć można informację, że przed pieczeniem ciasto na pizzę należy rozwałkować w celu uzyskania jego odpowiedniej grubości. To kolejny często spotykany błąd. Wałek należy zostawić w szufladzie z przyborami kuchennymi. Dużo lepsze rezultaty osiągniemy poprzez ugniatanie ciasta dłońmi. Być może zajmie nam to trochę więcej czasu, ale przez taki zabieg ciasto będzie lepiej napowietrzone, a przez to smaczniejsze.

Najlepsze ciasto na pizzę wychodzi przy użyciu oliwy z oliwek - nigdy oleju!
Najlepsze ciasto na pizzę wychodzi przy użyciu oliwy z oliwek - nigdy oleju!123RF/PICSEL

Po szóste: Dodatki

W kwestii dodatków do pizzy można pozwolić sobie na większą swobodę, lecz trzeba pamiętać o właściwej kolejności ich nakładania na ciasto. Najpierw sięgamy po sos, następnie po ser, dopiero potem po resztę wybranych składników.

Gdy mowa o serze, najlepiej sprawdza się mozzarella. Kroimy ją w plastry, odsączamy na sitku i dopiero wtedy układamy na cieście. Również sos nie powinien być zbyt wodnisty. Składniki o dużej zawartości wody wpłyną negatywnie na konsystencję gotowego ciasta.

Po siódme: Jak upiec pizzę?

O ile podczas wyrabiania ciasta pośpiech nie jest wskazany, o tyle samo pieczenie nie powinno trwać zbyt długo. Wiele zależy od jego grubości. Jeśli jesteśmy fanami pizzy na cienkim cieście, jej obróbka potrawa maksymalnie 10 minut. W przepisach na pizzę nie poleca się trzymać jej w piecu dłużej niż kilkanaście minut. Wynika to między innymi z konieczności zastosowania wysokiej temperatury. W domowych warunkach ustawiajmy ją powyżej 200°C z termoobiegiem lub grzaniem góra-dół.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas