Restauracja Blue Cactus & Iguana Lounge

Artykuł sponsorowany

Amerykańska restauracja Blue Cactus to miejsce, które na kulinarnej mapie Warszawy istnieje od roku 1996. Reprezentuje ono kuchnię TEX-MEX oraz southwest, które wywodzą się z pogranicza Meksyku i USA. W r. 2000 przy restauracji powstał Klub Iguana Lounge.

Blue Cactus
Blue Cactus.

Pojęcie TEX-MEX wywodzi się od meksykańskiego "Texan-Mexican". Pierwotnie oznaczało linię kolejową, powstałą pod koniec XIX wieku, a łączącą amerykański stan Teksas z Meksykiem. Obecnie nazwa ta określa rodzaj kuchni charakterystyczny dla pogranicza tych regionów. Mieszanka dwóch kultur zaowocowała wyjątkowym połączeniem smaków i narodzinami zupełnie nowej kulinarnej jakości. Do klasyków tej kuchni zaliczyć można m.in.: enchiladę, burritos, soft tacos, chimichangę oraz wyśmienite margarity. Inne dania, dla których goście wracają do Blue Cactusa od lat, to także wspaniałe żeberka, burgery ze znakomitej wołowiny Angus czy kultowe wings of fire. Wszystkie te pozycje menu są w karcie restauracji od samego początku. Mimo swojej specyfiki kulinarnej, Blue Cactus zawsze stawiał też na wykorzystanie w menu polskich produktów sezonowych, znajdujących swoje miejsce w kartach specjalnych, które pojawiają się wraz ze zmianą pory roku i funkcjonują równolegle do karty głównej.

Patrick Hanna/Blue Cactus
Patrick Hanna/Blue Cactus.

Szef Kuchni

W kwietniu tego roku do zespołu dołączył nowy Szef Kuchni - PATRICK HANNA - Amerykanin, pochodzący z Kalifornii, będącej wielokulturowym tyglem, ale w której wpływy meksykańskie mają bardzo duże znaczenie. Dlatego też z jednej strony kalifornijski plenerowy styl życia i kultura kuchni BBQ, ale także zamiłowanie do meksykańskich klasyków oraz szerokie wpływy innych kuchni mocno naznaczyły jego przyszłe życie zawodowe.  "Jedzenie jest dla mnie tak samo ważną częścią życia, jak rodzina i przyjaciele! Jedzenie łączy ludzi i pomaga w budowaniu długotrwałych przyjaźni." - podkreśla Patrick Hanna. Od najmłodszych lat fascynowała go kuchnia i gotowanie. Mając 15 lat, zdobył swoje pierwsze szlify kulinarne w "Royal Waterloo Golf Club" w Belgii, szkoląc się pod okiem wybitnych francuskich szefów kuchni. Po powrocie do Kalifornii pracował, przygotowując prywatne przyjęcia dla branży filmowej, w tym Oskarowe. W wieku 20 lat rozpoczął pracę dla hoteli "Marriott" w San Francisco, równolegle kończąc "The California Culinary Academy". Doświadczenie zdobył także w tak ekskluzywnych miejscach, jak np. Napa Valley czy Palo Alto, tworząc potrawy z wyszukanych składników dla wymagających klientów i nieustannie poszukując własnego stylu. "Pojęcie 'przyjemności jedzenia' istnieje w każdej kulturze i odkrywanie jej stało się moim celem."  - mówi Patrick.

Rodzinne weekendy

Blue Cactus to miejsce bardzo wszechstronne, w ciągu dnia odbywają się w nim spotkania biznesowe - śniadania i lunche, wieczorami odwiedzają je grupy przyjaciół, które czują się tutaj bardzo swobodnie. W weekendy wnętrza wypełnia gwar rodzin z dziećmi, którym szczególnie dedykowany jest niedzielny brunch w bardzo atrakcyjnej cenie. Przez cały tydzień maluchy mogą wybrać dla siebie pozycje ze specjalnego menu, w którym znajdą m.in. naleśniki z serkiem waniliowym czy paluszki z kurczaka z frytkami. Od kwietnia do października funkcjonuje patio obsadzone roślinami, na którym znajduje się mini plac zabaw. Niedawno Blue Cactus ruszył z nowym pomysłem - za zamówienie złożone w weekend dziecko otrzymuje Kartę Stałego Gościa i kolorową pieczątkę, a za cztery zebrane w ten sposób pieczątki w prezencie dostaje sympatycznego misia-maskotkę. Także w weekendy maluchy czekają tutaj atrakcje w postaci animacji z konkursami, grami i zabawami ogólnorozwojowymi. Rodzinnym wizytom w restauracji sprzyja na pewno jej otoczenie - znajduje się ona w popularnym mokotowskim parku Morskie Oko i w bliskim sąsiedztwie Łazienek. Sporo rodzin wybiera się najpierw na spacer, a potem na posiłek do Blue Cactusa.

O wielofunkcyjności restauracji świadczy też jej bogata oferta dla firm, w tym Akademia Blue Cactus, która od kilku lat cieszy się dużym zainteresowaniem. Jest to autorski i wyjątkowy sposób na integrację osób pracujących w jednej firmie. Stanowi ona  niebanalną alternatywę dla kolacji biznesowej. W ramach Akademii restauracja organizuje dwa rodzaje warsztatów: Teach & Taste, podczas których pod okiem Szefa Kuchni - Patricka Hanna przygotowywane są mniej skomplikowane potrawy tex-mex, które na koniec są spożywane przez samych jej uczestników oraz Mix & Taste czyli prezentacja najnowszych trendów sztuki barmańskiej, łącząca naukę ze świetną zabawą. Warsztaty są prowadzone przez Kamila Hardasiewicza, który, tworząc fantazje barmańskie, spełnia swoje pasje jako szef baru Blue Cactusa.

Quesadilla z grzybami
Quesadilla z grzybami.

Najmłodszym dzieckiem restauracji jest menu Smaki Jesieni, wprowadzone w ubiegłym tygodniu. Karta ta to osiem propozycji Patricka Hanna oraz nowa margarita, o którą wzbogacona została karta koktajli:

KREM Z DYNI
Krem z pieczonej dyni i czerwonej papryki, podawany ze śmietaną

QUESADILLA
Chorizo, leśne grzyby i mix trzech serów: Mimolette, Gouda i Mozarella

GRZYBOWE PIEROŻKI FILO
Pierożki filo wypełnione leśnymi grzybami i serkiem kremowym

SALATKA HANGER STEAK Z ANGUSA
300g plastrów Hanger Steak, rukola, młoda sałata rzymska, ser feta, pomidory i kolendrowo-limonkowy dressing

PIECZONY ŁOSOŚ
Pieczony filet z łososia,panko z bazylią i jalapeno, kremowa salsa tomatillo, ryż Basmati

PORK CARNITAS
Fantastyczny Meksykański klasyk! Długo gotowana wieprzowina, podawana z tortillą i salsą tomatillo

CZEKOLADOWA KANAPKA
Czekoladowe ciasteczka przekładane karmelowymi lodami

CIASTKO DYNIOWE
Klasyczne, amerykańskie ciastko dyniowe

WILD BERRY MARGARITA
Wyjątkowa, mrożona Margarita, inspirowana bogactwem jesiennych darów. Przyrządzana na bazie tequili Jose Cuervo Silver zmiksowanej z tajemną mieszanką apetycznych jagód, w których harmonię smaku malin, jeżyn i borówek dopełnia syrop z kwiatów czarnego bzu

Restauracja Blue Cactus & Iguana Lounge

Ul. Zajączkowska 11, Warszawa

Rezerwacje: tel. (22) 851 23 23

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas