Sernik na zimno Anny Starmach. Wyborny deser na każdą okazję

Popularny sernik w tej wersji smakuje obłędnie i wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli nie masz czasu na długie pieczenie, to przepis dla ciebie. Anna Starmach to kucharka, która zna się na rzeczy. Tworzenie kulinarnych wyrobów dzięki niej staje się czystą przyjemnością. Poznaj sekrety sernika na zimno i ciesz się wybornym deserem.

Puszysty sernik według przepisu Anny Starmach
Puszysty sernik według przepisu Anny Starmach123RF/PICSEL

Anna Starmach - sprawdzone przepisy kulinarne

To polska kucharka, która prowadzi słynnego bloga kulinarnego. Jest również autorką książek z przepisami na każdą okazję. Swoją popularność zawdzięcza programom "MasterChef" i "MasterChef Junior". Prowadzi też swój program kulinarny "Pyszne 25" na TVN Style. Dzieli się tam swoimi sekretami, które praktykuje podczas gotowania i pieczenia.

Sernik na zimno z biszkoptowym spodem Anny Starmach

Do sernika na zimno dodaj ulubione owoce i bitą śmietanę
Do sernika na zimno dodaj ulubione owoce i bitą śmietanę123RF/PICSEL

Jednym z przepisów Anny Starmach jest sernik na zimno z biszkoptem. Jego wykonanie nie zajmie ci wiele czasu. To dobre rozwiązanie na deser, który śmiało możesz podać gościom. Jakich składników potrzebujesz?

  • Opakowania biszkoptów,
  • 500 gramów mielonego sera białego (półtłusty lub tłusty),
  • 500 gramów mascarpone,
  • 250 mililitrów śmietanki kremówki,
  • galaretki przezroczystej (smak np. winogronowy lub cytrynowy)
  • 75 gramów cukru pudru,
  • 200 mililitrów wody,
  • 20 sztuk moreli z puszki,
  • 450 mililitrów syropu spod moreli,
  • czterech listków żelatyny.

Sernik na zimno przepis krok po kroku

Oto sposób przygotowania najpyszniejszego sernika na świecie:

  1. Najpierw zmiksuj cukier, ser oraz mascarpone, aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i chwilę poczekaj, aż ostygnie. Potem wymieszaj ją z przygotowaną masą.
  3. W osobnym naczyniu ubij śmietankę i wymieszaj z masą serową. Natomiast morele odcedź z syropu i przekrój na pół.
  4. Foremkę wyłóż biszkoptami, tak by były ciasno obok siebie. Na ciastka wylej masę serową i rozłóż połówki moreli.
  5. Syrop z moreli podgrzej na małym ogniu i rozpuść w nim żelatynę. Po ostudzeniu wylej płyn na kawałki owoców. Ciasto włóż na noc do lodówki.

Sernik na zimno podawaj na następny dzień w towarzystwie aromatycznej kawy. Smacznego!

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas