Pogromcy tkanki tłuszczowej i ociężałości. Jedz, gdy waga pnie się w górę
Produkty o ujemnych kaloriach istnieją? Oczywiście dosłownie nie jest to możliwe, ale istnieje grupa warzyw i owoców, które, choć zawierają kalorie, pomogą szybciej pozbyć się ich z nawiązką z organizmu. Wszystko przez swoje właściwości detoksykujące i oczyszczające. Jakie więc produkty warto włączyć do swojej diety, by cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką?

Spis treści:
Energia niezbędna nam do życia. Kalorie, czyli nasze paliwo
Produkty, które spożywamy każdego dnia, dają nam siłę i energię do funkcjonowania. W drodze rozwoju nauki nauczyliśmy się liczyć za pomocą określonej miary, ile takiej energii potrzebujemy, by nasze ciało było zdrowe i szczupłe.
Musimy więc dostarczać swojemu ciała energii, czyli kalorii, by miało siłę przeprowadzać wszystkie niezbędne do życia procesy. Kiedy jednak dostarczymy tych kalorii zbyt wiele przez dłuższy czas, a organizm nie ma jak spożytkować tej energii, odkłada się ona w postaci tłuszczu w naszym ciele.
Zobacz również: Przysmak nie tylko dla sercowców. Kto powinien jeść brukselkę?
Zapotrzebowanie kaloryczne ustala się, biorąc pod uwagę:
- płeć
- aktywność fizyczną
- choroby
- wiek
- aktualną masę ciała
Jedząc chudnij! To możliwe, gdy wybierasz odpowiednie produkty

W obecnych czasach spotykamy się ze sporą ilością żywności przetworzonej, która zawiera sporo szkodliwych dla organizmu składników. To nadwyżka kaloryczna i przewaga tłuszczu, chemicznych "ulepszaczy" powoduje, że nasze ciała nie funkcjonują tak idealnie, jakby mogły, nie wykorzystując w pełni potencjału.
Dlatego tak ważne jest to, by zwracać uwagę na to, co się je. Obsesyjne liczenie kalorii także nie wpływa korzystnie, tym razem na nasze zdrowie psychiczne i może prowadzić do zaburzeń odżywiania.
Jednak, gdy pragniemy schudnąć, to powinniśmy posiadać przynajmniej ogólną wiedzę na temat wartości odżywczych danych produktów.
Tak też powstała lista produktów o ujemnej kaloryczności. Choć takie produkty w rzeczywistości nie istnieją, to możemy wyodrębnić produkty, które posiadają mało kalorii, niski indeks glikemiczny i są bogate w błonnik. Zestaw tych właściwości sprawia, że po prostu szybciej chudniemy.
Produkty o "ujemnej kaloryczności". Sięgaj po nie jak najczęściej

O ujemnych kaloriach mówi się najczęściej w odniesieniu do produktów, które dostarczają bardzo małej ilości energii, czyli mają mało kalorii. Aby strawić te produkty, organizm potrzebuje znacznie więcej energii, niż dostarczają je same spożywane warzywa, czy owoce.
Komponowanie jadłospisu, który zawiera niskokaloryczne warzywa i owoce, ma dawać ujemny bilans energetyczny. To w tym tkwi cała tajemnica "ujemnych kalorii".
Na liście produktów o ujemnej kaloryczności znajdują się:
- zielony ogórek
- cukinia
- seler naciowy
- kapusta
- szparagi
- sałata
- kalarepa
- fasolka szparagowa
Są to najczęściej zielone warzywa, więc łatwo zapamiętać, że to właśnie ten kolor warto wybierać na stoisku warzywnym. Jednak nie tylko warzywa wiodą tu prym. Często można spotkać się z opinią, że podczas procesu odchudzania nie powinniśmy spożywać owoców, które zawierają cukier pod postacią fruktozy.

Nie wszystkie owoce są jednak cukrową pułapką. Okazuje się, że "ujemne kalorie" posiadają:
- truskawki
- maliny
- jagody
- borówki
- śliwki
- gruszki
- jabłka
Pamiętajmy, że te produkty nie mogą stanowić całej naszej diety. Organizm do odpowiedniego funkcjonowania potrzebuje zbilansowanej i różnorodnej diety, w której występują białka, węglowodany i tłuszcze.
Wyżej wymienione produkty mogą stanowić jedynie bazę naszego codziennego menu.