Sernik żmudzki

Z kuchni litewskiej.

Składniki 16 porcji:

Reklama

- 1 kg twarogu,
- 20 dag masła,
- 30 dag cukru pudru,
- 20 dag suszonych śliwek,
- po 10 dag rodzynek, orzechów laskowych i suszonych jabłek,
v - 2 dag kminku.

Przyrządzanie:

Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie utrzeć z miękkim masłem i cukrem pudrem. Orzechy posiekać, pokroić śliwki wcześniej namoczone, opłukać rodzynki, jabłka drobno pokroić. Wszystkie składniki dodać do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem, napełnić przygotowaną masą. Obciążyć deseczką i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po ochłodzeniu, usunąć obręcz tortownicy, sernik przełożyć na paterę. Brzegi obficie posypać kminkiem. Deser udekorować suszonymi owocami.
1 porcja - 380 kcal
Czas przygotowania: 45 minut

Dowiedz się więcej na temat: ciasta | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | Kuchnia litewska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje