Silnie toksyczne dla wątroby. Tego połączenia na grilla unikaj jak arszeniku

Wreszcie nadeszły cieplejsze dni, a to oznacza, że nad naszym krajem zaczął unosić się zapach grillowanych potrawy. Wiele przygotowywanych w ten sposób dań jest o wiele zdrowszych niż potrawy usmażone na patelni. Jednak niektórych produktów żywnościowych podczas grilla nie powinniśmy łączyć, bo są jak trucizna dla naszej wątroby.

Wątroba w sezonie grillowym może być mocno obciążona
Wątroba w sezonie grillowym może być mocno obciążona123RF/PICSEL

Najgorsze połączenie na grilla. Jest silnie toksyczne dla wątroby

Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że kiełbasa z grilla najlepiej smakuje w towarzystwie piwa. Wielu naszych rodaków uwielbia to połączenie, tymczasem dla wątroby jest ono silnie toksyczne.

Jeśli łączymy piwo z kiełbasą, bądź innym tłustym mięsem, stawiamy nie lada wyzwanie przed naszą wątrobą. Złocisty trunek należy do napojów wysokokalorycznych i powoduje odkładanie się tłuszczu trzewnego, który oblepia narządy wewnętrzne. Ponadto piwo zawiera alkohol, który nasz organizm traktuje jako truciznę, toteż wątroba zaczyna trawić go w pierwszej kolejności. Dlatego tłuszcze nasycone i zły cholesterol zawarte w mięsie nie są traktowane priorytetowo i ich nadmiar zostaje odłożony w organizmie. Trujący alkohol i ciężkostrawna kiełbasa w połączeniu działają niczym toksyna na naszą wątrobę, która może mieć duże problemy, aby sobie z nimi poradzić.

Szukasz nietypowego pomysłu na dania z grilla? Inspiracje znajdziesz w artykule: "Wrzuć na grilla zamiast kiełbasy. Goście będą zachwyceni

Warzywa z majonezem

Często obok grillowanego mięsa na nasze stoły trafiają sałatki ziemniaczane lub warzywne suto zalane majonezem. To także niekorzystne połączenie. Pomijając fakt, że ten biały dodatek zawiera także tłuszcz, więc w połączeniu z czerwonym mięsem stanowi tłuszczową bombę dla naszej wątroby, to jest on... słodki! W jednej łyżce kupionego w sklepie majonezu mieści się 1 gram cukru, a w przypadku wersji light aż 4 gramy! Co prawda, jeśli jemy majonez okazjonalnie, to nie będzie on dla nas szkodliwy, jednak w dużych ilościach podnosi poziom cukru we krwi. Dlatego jeśli chcemy podać do grillowanego obiadu sałatkę, najlepiej przygotować ją z oliwą lub postawić na grillowane warzywa.

Jak przygotować warzywa z grilla, dowiesz się z artykułu: "Grillowane warzywa. 5 przepisów, które zawsze się sprawdzą

Zalety i wady grillowania. Jak uniknąć błędów?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas