Wrzuć na grilla zamiast kiełbasy. Goście będą zachwyceni

Co podać z grilla zamiast mięsa?
Co podać z grilla zamiast mięsa? 123RF/PICSEL

Warzywa na grilla

Składniki

  • Cukinia
  • Oliwa z oliwek bądź olej
  • Czosnek
  • Sól, pieprz i ulubione zioła do smaku
Cukinia wspomaga trawienie, warto wrzucić ją na ruszt
Cukinia wspomaga trawienie, warto wrzucić ją na ruszt123RF/PICSEL

Szaszłyki z krewetek

Składniki

  • 0,5 kg krewetek
  • ½ cytryny
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  1. Krewetki umyj, oczyść i wysusz.
  2. Do oliwy dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek, miód, sok z połowy cytryny oraz sól i pieprz. 
  3. Włóż krewetki do marynaty, wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki. 
  4. Wyjmij krewetki i nadziej na patyczki do szaszłyków, pomiędzy nimi umieszczając plastry cytryny, ułóż na grillu i opiekaj z obu stron przez trzy minuty. 
Krewetki z grilla smakują wybornie i są zdrowe
Krewetki z grilla smakują wybornie i są zdrowe123RF/PICSEL

Ryba z grilla

Składniki

  • 30 dag ryby
  • Cytryna lub limonka
  • Pęczek koperku
  • Natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • Sól

Mięso z grilla

Składniki

  • Filet z indyka (ok. 30 dag)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ papryki chilli
  1. Pierś z indyka umyj i pokrój w plastry. 
  2. Wetrzyj w kawałki indyka sos sojowy i oliwę bądź olej.
  3. Oprósz mięso tymiankiem.
  4. Paprykę chilli pokrój w cieniutkie plastry.
  5. W naczyniu ułóż naprzemiennie plastry indyka i chilli.
  6. Odłóż w chłodne miejsce na 30 minut.
  7. Po tym czasie grillu z każdej strony, aż mięso nabierze złocistego koloru.
Filet z indyka to zdrowsza alternatywa dla tłustej karkówki
Filet z indyka to zdrowsza alternatywa dla tłustej karkówki123RF/PICSEL

Deserowy ananas z grilla

Ananasa z grilla warto podawać z lodami
Ananasa z grilla warto podawać z lodami123RF/PICSEL
Zalety i wady grillowania. Jak uniknąć błędów?Interia.tv