Spraw, by awokado nie ciemniało. Wykorzystaj sprawdzony sposób pań domu

Pociemniałe awokado nie zachęca do jego spożycia. Jednak jeśli leży zbyt długo na kuchennym blacie, jego smak i wygląd zmieniają się. Dlatego też wykorzystaj owoc od razu lub wypróbuj sprawdzony trik. Tak przedłużysz nieco przydatność awokado, które nadaje smak wielu daniom.

Awokado jest bogate w błonnik, które korzystnie działa na odchudzanie
Awokado jest bogate w błonnik, które korzystnie działa na odchudzanie123RF/PICSEL

Czemu warto jeść awokado?

Awokado to owoc o jajowatym kształcie, które ma zielony kolor. Dojrzały owoc w środku ma kremowy odcień i maślany smak. W samym środku znajduje się okrągła pestka, którą należy wyciągnąć przed spożyciem. Spożywanie awokado zaleca się osobom przebywającym na diecie, ze względu na spore ilości błonnika. Składnik pomaga w uniknięciu podjadania między posiłkami, gdyż daje uczucie sytości. Dodatkowo stymuluję pracę jelit, dzięki czemu wypróżnienia są regularniejsze. Owoc powinien znaleźć się też w jadłospisie ciężarnych pań. To dzięki kwasowi foliowemu, który zapewnia prawidłowy rozwój cewy nerwowej płodu.

Co zrobić, by awokado nie ciemniało?

Awokado ma maślany smak i jest bardzo zdrowe
Awokado ma maślany smak i jest bardzo zdrowe123RF/PICSEL

Jeśli chcesz, by twoje awokado nadawało się do spożycia nieco dłużej, wykonaj sprawdzony trik. Wystarczy, że z wnętrza usuniesz pestkę, a następnie skropisz wnętrze owocu sokiem z cytryny lub limonki. Przetnij awokado na pół i do jego środka wyciśnij odrobinę soku z wybranego cytrusa. Pamiętaj, by rozprowadzić go równomiernie, a potem położyć okaz np. na ręczniku papierowym. Najlepiej przechowywać awokado w lodówce, by opóźnić proces jego przegnicia o kilka dni.

Pasta z awokado na kanapki - przepis

Awokado można jeść w wersji solo, ale świetnie smakuje również jako dodatek do sałatek. Owoc powszechnie stosowany jest w kuchni meksykańskiej. Dodaje się go do wytrawnych przekąsek i mięsa. Wyśmienicie smakuje pasta z awokado, którą wykonasz w kilka minut.

Składniki:

  • dwa dojrzałe awokado,
  • pół cebuli, drobno posiekanej,
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • łyżka soku z limonki,
  • łyżka posiekanej kolendry,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Następnie wyjmij miąższ łyżką i umieścić go w misce.
  2. Dodaj do miski drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Wyciśnij sok z limonki oraz dodaj sól i pieprz do smaku.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj widelcem lub blenderem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
  5. Dodaj posiekaną kolendrę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Smacznego!

Pasta z awokado doskonale smakuje podana na kanapkach, jako dip do warzyw lub do mięsa.

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas