Szpinakowe pychotki

Dla miłośników dań z dodatkiem szpinaku.

Czas przyrządzenia: 65 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - ciasto

  • 1,5 szkl. mąki pół na pół gryczanej i pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1,5 szkl. wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Składniki - farsz

  • 25 dag mrożonego szpinaku w liściach
  • 10 dag wędzonego boczku (gruby plaster)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąki wymieszaj ze szczyptą soli. Zmiksuj dokładnie jajka z mlekiem, wodą i olejem - im dłużej miksujesz, tym naleśniki będą bardziej puszyste. Wsyp mąki z solą. Odstaw na 30-40 minut. 

2. Farsz: jajka ugotuj na twardo i obierz. Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż na suchej patelni, a gdy się zrumieni, zdejmij na talerzyk. Na tej samej patelni podgrzej szpinak. Odparuj powstały sos. Dodaj masło, dopraw rozgniecionymi ząbkami czosnku, gałką, solą i pieprzem. Podduś 5-7 minut. Dodaj pokrojone jajko i boczek. Wymieszaj i zdejmij z gazu. 

3. Usmaż naleśniki - przed smażeniem pierwszego możesz posmarować patelnię cieniutko olejem. Kolejne placki smaż bez oleju. 

4. Na środku każdego naleśnika ułóż porcję z farszu. Rozsmaruj go, zostawiając wolne brzegi. Zwiń w roladkę. Jeśli naleśniki wystygły, ułóż je na blaszce posmarowanej masłem, przykryj folią aluminiową i podgrzej w 140 st. Podawaj przekrojone na połowy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje