Tacos z krewetkami

Świetna meksykańska przekąska, idealnie sprawdzi się na wieczór Halloween!

Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g soku ananasowego, lub zalewy pozostałej po odsączeniu ananasów
  • 40 g białego octu winnego
  • 300 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 30 g oleju
  • 300 g kawałków ananasa, z puszki, odsączonych z zalewy, sok zachować
  • 400 g krewetek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych
  • 12 tacos, gotowych (1 opakowanie)
  • 2 łyżki kolendry, świeżej, drobno pokrojonej

Sposób przygotowania

1. Do naczynia miksującego wsypać paprykę, sól, tymianek, dodać czosnek, sok ananasowy i ocet, zmiksować 20 s/obr. 10. Sos przelać do osobnego naczynia, odstaw

Reklama

2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić 4 s/obr. 5, dusić 10 min/120°C/obr. 1.

3. Dodać ananasy, powstały wcześniej sos, gotować bez założonej miarki 5 min/100°C/obr. 1. Dodać krewetki, gotować bez założonej miarki, 10 min/100°C/obr. 1.

4. Krewetki z sosem podawać na tacos, posypane kolendrą.

 

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX

1. Paprykę, sól, tymianek, czosnek, sok ananasowy i ocet, zmiksować. Powstały sos przelać do osobnego naczynia, odstawić.

2. Cebulę posiekać.

3 . Dodać ananasy, powstały wcześniej sos, gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Dodać krewetki, gotować jeszcze przez 20 minut.

4. Krewetki z sosem podawać na tacos, posypane kolendrą.

 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje