Tarta zaginana

Wyjątkowo prosta – z samymi pomidorami i serem

Składniki - ciasto

  • 250 g mąki
  • 115 g zimnego masła
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • 1/4 szkl. zimnej wody

Składniki - nadzienie

  • ok. 400 g pomidorów, najlepiej różnych (czerwonych, żółtych, koktajlowych) pokrojonych w plasterki
  • 100 g świeżo startego sera pleśniowego
  • łyżeczka tymianku susz.
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

1. Składniki na ciasto posiekaj nożem,  następnie krótko wyrób, uformuj w dwie kule, zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkuj każdy kawałek na koło o śr. ok. 25 cm. Przełóż na papier do pieczenia. Przenieś na blachę razem z papierem. 

2. Na każde koło nałóż stary ser pleśniowy, zostawiając ok. 4 cm marginesu, następnie rozłóż pomidory i oprósz tymiankiem, solą, pieprzem. Brzegi ciasta lekko wyciągnij ku górze (możesz zagiąć je na pomidory). Piecz ok. 50 min w 190°C (lub do momentu, aż ciasto się zezłoci). Podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje