Ten chleb to prawdziwa bomba zdrowia. Możesz jeść go w czasie odchudzania

Wiele osób podczas odchudzania rezygnuje z jedzenia chleba. Jak się okazuje, dietetycy są zdania, że drastyczne zmniejszanie ilości kalorii może przyczynić się do spadku energii, niedoborów pokarmowych i efektu jo-jo po zakończeniu kuracji. Jakie więc jeść pieczywo na diecie? Przedstawiamy przepis na witalny chleb bez mąki. Jest przepyszny i nie tuczy.

Pieczywo pełnoziarniste jest jak najbardziej wskazane podczas odchudzania. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością
Pieczywo pełnoziarniste jest jak najbardziej wskazane podczas odchudzania. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością123RF/PICSEL

Czy na diecie odchudzającej można jeść pieczywo?

Jednym z produktów od dawna wzbudzającym kontrowersje w temacie odchudzania jest pieczywo. Wiele osób twierdzi, że aby schudnąć, trzeba z niego zrezygnować, jednak specjaliści ds. żywienia przekonują, aby tego nie robić. Niezwykle istotne jest jednak jakiego rodzaju chleb czy bułki spożywamy.

Wyroby z oczyszczonej mąki pszennej nie są najlepszym wyborem, jeśli chcemy poprawić wygląd sylwetki, ponieważ nie wnoszą praktycznie nic dobrego do naszego organizmu. Po jaki chleb zatem można bez wyrzutów sumienia sięgać?

Jakie pieczywo można jeść na diecie?

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie chleb czy bułki z mąki pełnoziarnistej - najlepiej żytniej, orkiszowej, owsianej czy gryczanej. Wiele osób mających nietolerancję na gluten - czy po prostu dbających o szczupłą sylwetkę - wybiera chleb na bazie ziaren bez dodatku mąki. To prawdziwa bomba witamin, minerałów i dodających energii składników, ponadto ma niski indeks glikemiczny i syci na długo. Co więcej, tego typu witalne pieczywo można z łatwością przygotować samodzielnie. Oto co będzie potrzebne.

Jeśli chcesz schudnąć, możesz samodzielnie przygotować niezwykle zdrowy chleb bez mąki. Jest sycący i naprawdę smaczny
Jeśli chcesz schudnąć, możesz samodzielnie przygotować niezwykle zdrowy chleb bez mąki. Jest sycący i naprawdę smaczny123RF/PICSEL

Przepis na chleb bez mąki

Aby przygotować chleb bez mąki potrzebne będzie tylko kilka łatwo dostępnych składników.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg, płatki owsiane oraz siemię lniane, proszek do pieczenia, sól, jajka umieść w dużej misce i wszystko zblenduj na gładką masę. 
  2. Następnie dodaj posiekane orzechy, pestki dyni oraz słonecznika i wymieszaj łyżką. 
  3. Przełóż do foremki na chleb wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około godzinę. Wyjmij, ostudź na kratce. 
  5. Gotowy chleb podawaj z ulubioną pastą kanapkową.
„Ewa gotuje”: Chleb keto i hummusPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas