Zaskakujące odkrycie naukowców. Już wiadomo, czy pieczywo faktycznie tuczy

Jedzenie pieczywa podczas diety odchudzającej budzi nadal sporo kontrowersji. Zdaniem większości dietetyków osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy nie muszą z niego rezygnować. Co ciekawe do interesujących wniosków w temacie odchudzania doszli ostatnio naukowcy z Japonii. Mają oni cenną radę dla tych, którzy bez skutku walczą z uciążliwą "oponką".

Z chleba nie muszą rezygnować osoby odchudzające się. Jedzony w racjonalnych ilościach może wspomóc walkę z otyłością
Z chleba nie muszą rezygnować osoby odchudzające się. Jedzony w racjonalnych ilościach może wspomóc walkę z otyłością123RF/PICSEL

Pieczywo to coś, czego ciężko nam sobie odmówić. Jest nie tylko smaczne, ale również syci i stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Wielu nie wyobraża sobie codziennego menu bez chleba z jeszcze jednego powodu - świeże, chrupiące pieczywo kojarzy się z rodzinną atmosferą i ciepłem domowego ogniska. Nie da się również ukryć, że w naszym kraju pieczywa spożywa się naprawdę sporo. Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, przeciętny Polak zjada rocznie ok. 35,6 kg tego mącznego przysmaku.

Dla wielu chleb czy też bułki są obowiązkowym elementem śniadania czy kolacji, a jednocześnie spora część osób z niego rezygnuje. Jedni ze względów zdrowotnych - z uwagi na dolegliwości występujące po jego spożyciu, inni zaś w trosce o szczupłą sylwetkę. Powszechnie panuje bowiem przekonanie, że chleb tuczy, a w diecie odchudzającej nie powinien figurować. Jak się okazuje, to nie do końca prawda.

Czy można jeść chleb podczas odchudzania?

Pieczywo klasyfikuje się do produktów zbożowych, które są uwzględnione w Piramidzie Zdrowego Żywienia. Ponadto jest źródłem węglowodanów złożonych, minerałów, witamin i błonnika pokarmowego. Nawet osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, nie powinny więc zupełnie z niego rezygnować. Kluczowe jednak jest to, z jakiej mąki zostało wykonane, a także ile spożywa się go w ciągu dnia.

Jeśli chcesz schudnąć, jedz pieczywo pełnoziarniste z dodatkiem past warzywnych i sałaty
Jeśli chcesz schudnąć, jedz pieczywo pełnoziarniste z dodatkiem past warzywnych i sałaty 123RF/PICSEL

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Eksperci ds. żywienia polecają wybierać chleb wyrabiany z mąki żytniej, orkiszowej i gryczanej - najlepiej pełnoziarnistej. Apelują także, żeby zwracać uwagę na metki ze składem - im krótszy tym lepiej. Chleb nie powinien zawierać sztucznych barwników czy ulepszaczy. W pieczywo warto zaopatrywać się u sprawdzonych dostawców lub też wypiekać samodzielnie.

Ile chleba można jeść na diecie odchudzającej?

Należy też zwrócić uwagę na to ile pieczywa spożywa się w ciągu dnia. Jeśli na śniadanie zjesz dwie kanapki, kolację zastąp sałatką lub koktajlem. Nadmiar pieczywa w diecie może bowiem odbić się negatywnie na wyglądzie sylwetki. Wielu dietetyków twierdzi też, że chleba lepiej nie jeść przed snem.

Zdaniem ekspertów dobrej jakości chleb z pełnego ziarna pomoże zredukować tkankę tłuszczową z brzucha
Zdaniem ekspertów dobrej jakości chleb z pełnego ziarna pomoże zredukować tkankę tłuszczową z brzucha 123RF/PICSEL

Czy chleb może pomóc w walce o szczupłą talię? Oto co ustalili naukowcy

Badacze z Japonii postanowili niedawno przyjrzeć się bliżej temu, jaki wpływ na proces odchudzania ma pełnoziarniste pieczywo, a także jaka mąka jest najlepsza dla tych, którzy chcą pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Doświadczenie przeprowadzono na grupie 50 osób ze wskaźnikiem BMI powyżej 23. Podzielono ich na dwie grupy - pierwsza przez trzy miesiące jadła chleb z mąki rafinowanej (czyli oczyszczonej), a druga tylko i wyłącznie pełnoziarnisty. Co sześć tygodni pobierano od uczestników próbki krwi i wykonywano tomografię komputerową. Wyniki opublikowana na łamach "National Library of Medicine". Okazały się być one bardzo zaskakujące.

Po zakończonym eksperymencie stwierdzono, że badani, którzy spożywali chleb pełnoziarnisty mieli o 4 cm mniej w talii w porównaniu do tych, którzy spożywali pieczywo z białej mąki. Zdaniem naukowców to naprawdę bardzo dużo - tym bardziej, że tkanka tłuszczowa odkładająca się w okolicach brzucha jest najbardziej niebezpieczna dla zdrowia. Tzw. tłuszcz trzewny prowadzi bowiem do poważnych chorób - cukrzycy, zaburzeń metabolicznych i hormonalnych, a także nadciśnienia tętniczego.

Na diecie odchudzającej warto zatem sięgać po dobrej jakości pełnoziarniste pieczywo. Spożywanie go w racjonalnych ilościach, z dodatkiem warzyw,  może być pomocne w walce o lepszą sylwetkę i zdrowie.

Czy pieczywo tuczy?
Czy pieczywo tuczy?123RF/PICSEL
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 64: Natalia de BarbaroINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas