Torcik - limonkowo - melonowy

Pyszny deser z bezą.

Zamiast w tradycyjnym drinku, limonka w cieście!
Zamiast w tradycyjnym drinku, limonka w cieście!123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto:

  • 5 żółtek
  • 100 ml mleka
  • 15 dag cukru
  • 30 dag mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  5 dag masła

Beza:

  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • sok z cytryny
  •  limonka

Przygotowanie:

1. Masło rozpuść w garnku. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem, wlej mleko i rozpuszczone masło, delikatnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę, piecz 10 minut w temperaturze 180°C.

2. Białka ubij, dodawaj stopniowo cukier i sok z cytryny, wymieszaj. Wyłóż na ciasto, piecz 10 minut w 160°C, zmniejsz temperaturę do 130°C, piecz 40 minut. Udekoruj limonką i melonem.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas