Wieczorem włóż do chlebaka jedną rzecz. Rano chleb będzie świeży i miękki

Nie każdy może pozwolić sobie na codzienne wizyty w piekarni, by zaopatrywać się na bieżąco w świeże pieczywo. Wielu z nas robi zapasy na kilka dni, co pozwala oszczędzić czas, ale jednocześnie wiąże się z problemami z przechowywaniem żywności. Co zrobić, aby chleb długo pozostawał świeży? Jak ochronić go przed wysychaniem i pleśnią? Istnieją na to sprytne patenty.

Właściwe przechowywanie chleba zapobiegnie marnowaniu żywności
Właściwe przechowywanie chleba zapobiegnie marnowaniu żywności123RF/PICSEL

Jak przechowywać chleb, żeby nie pleśniał?

Omówienie kwestii przechowywania pieczywa zacząć trzeba od podstaw. Aby ochronić je przed szybko rozwijającą się pleśnią, należy unikać wilgoci. Nie poleca się owijać chleba czy bułek plastikowymi workami albo folią aluminiową, co nadal jest powszechnym nawykiem w polskich domach. Takie warunki z powodzeniem nazwać można wylęgarnią pleśni. Dużo lepszym pomysłem jest trzymanie pieczywa w chlebaku lub w lnianym woreczku. Dopuszcza się również owinięcie bochenka czystą ściereczką bawełnianą.

Czy chleb można przechowywać w lodówce?

Lodówka jednoznacznie kojarzy się z przedłużeniem trwałości żywności. A jak działa na chleb? Pieczywo nie lubi zimna — najlepiej czuje się w temperaturze pokojowej, więc lodówka mu nie służy. Faktycznie, trzymanie chleba w lodówce ograniczy rozwój pleśni, ale za to wpłynie negatywnie na jego walory smakowe. Pieczywo szybko stanie się twarde i straci swoją puszystość. Jedynym wyjątkiem jest chleb tostowy.

Co zrobić, by chleb dłużej zachował świeżość? Przydatne triki

Istnieją proste patenty, dzięki którym można wpłynąć na utrzymanie pieczywa w jak najlepszej jakości nawet przez kilka dni. Wystarczy, że w chlebaku znajdziesz odrobinę miejsca na połowę jabłka lub dwie łodygi selera naciowego. Manewr ten wykonaj wieczorem, a na śniadanie zjesz miękkie i apetyczne kromki. Jeśli będziesz chciał powtórzyć zabieg, pamiętaj, by kolejnego wieczoru użyć świeżego jabłka lub selera.

Jak mrozić chleb?

Mimo że lodówka nie jest dobrym miejscem do przechowywania pieczywa, inaczej sprawa wygląda, gdy mowa o zamrażarce. Mieszkasz w pojedynkę i trudno ci zużyć chleb w ciągu kilku dni? A może robisz duże zakupy raz na tydzień dla oszczędności czasu? W takich sytuacjach musisz znać zasady mrożenia chleba.

Przed mrożeniem zaleca się pokroić chleb
Przed mrożeniem zaleca się pokroić chleb123RF/PICSEL
  • Nadmiar pieczywa zamrażaj, gdy jest świeże. Dziel je na mniejsze porcje, które wykorzystasz na bieżąco — bez rozmrażania całego bochenka.
  • Kromki umieszczaj w woreczkach przeznaczonych do mrożenia lub w papierowych torebkach. Uchronisz chleb przed wysychaniem.
  • Nigdy nie rozmrażaj pieczywa w mikrofalówce. Zaleca się umieścić je w temperaturze pokojowej.
  • Chleb w zamrażalniku można przechowywać do trzech miesięcy.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas