Smakuje obłędnie. Prosty przepis na chleb maślankowy

Szukasz prostego przepisu na domowy chleb? Jednym z pomysłów na wypiek własnej roboty jest chleb maślankowy. Jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach. Przekonaj się sam – prezentujemy prosty przepis.

Prosty przepis na domowy chleb maślankowy. Tego smaku nie da się zapomnieć
Prosty przepis na domowy chleb maślankowy. Tego smaku nie da się zapomnieć123RF/PICSEL

Spis treści:

    Kromka domowego chleba z masłem? Ten wyjątkowy smak wcale nie musi być wspomnieniem. Upieczenie domowego chleba wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Na liście podstawowych składników znajdują się m.in. drożdże i mąka, które w kuchni ma chyba każdy z nas. Domowy chleb można również upiec na... maślance.

    Chleb maślankowy. Tego smaku nie da się zapomnieć

    Domowy chleb? Jego upieczenie to nic trudnego
    Domowy chleb? Jego upieczenie to nic trudnego123RF/PICSEL

    Chleb upieczony na maślance jest prosty w przygotowaniu i co ważne: smakuje obłędnie. Jego delikatnie maślany smak na myśl może przywodzić chleb tostowy. Można go jeść z różnymi dodatkami, np. serami, pastami czy wędlinami. Najlepiej smakuje jednak na ciepło, posmarowany prawdziwym masłem.

    Nim przystąpimy do działania, warto pamiętać o tym, by maślanka miała temperaturę pokojową.

    Prosty przepis na chleb maślankowy

    Domowy chleb z chrupiącą skórką. Smakuje obłędnie i rozpływa się w ustach
    Domowy chleb z chrupiącą skórką. Smakuje obłędnie i rozpływa się w ustach123RF/PICSEL

    Składniki:

    • 250 g maślanki,
    • ½ szklanki ciepłej wody,
    • 400 g mąki (typ 650),
    • 100 g mąki żytniej razowej,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 2 łyżki oleju,
    • 25 g świeżych drożdży.

    Sposób przygotowania:

    1. Drożdże i cukier dodaj do wody, a następnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
    2. Wlej maślankę do naczynia, wsyp obie mąki, dodaj sól, wlej zaczyn i olej. Wymieszaj składniki za pomocą miksera.
    3. Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę, aby wyrosło.
    4. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je do keksówki, wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką.
    5. Wierzch ciasta możesz posypać makiem i sezamem lub mąką. Pozostaw je na ok. 20 minut, aby podrosło do brzegów keksówki.
    6. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez ok. godzinę. Po tym czasie wyjmij chleb z formy i pozostaw do ostygnięcia.

    Sprawdź inne przepisy na domowy chleb: Pyszny domowy chleb - proste przepisy Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz w naszym serwisie kuchnia.

    ***

    „Ewa gotuje”: Domowy chleb orkiszowyPolsat
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas