Smakuje obłędnie. Prosty przepis na chleb maślankowy

Szukasz prostego przepisu na domowy chleb? Jednym z pomysłów na wypiek własnej roboty jest chleb maślankowy. Jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach. Przekonaj się sam – prezentujemy prosty przepis.

Prosty przepis na domowy chleb maślankowy. Tego smaku nie da się zapomnieć
Prosty przepis na domowy chleb maślankowy. Tego smaku nie da się zapomnieć123RF/PICSEL

Kromka domowego chleba z masłem? Ten wyjątkowy smak wcale nie musi być wspomnieniem. Upieczenie domowego chleba wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Na liście podstawowych składników znajdują się m.in. drożdże i mąka, które w kuchni ma chyba każdy z nas. Domowy chleb można również upiec na... maślance.

Chleb maślankowy. Tego smaku nie da się zapomnieć

Domowy chleb? Jego upieczenie to nic trudnego
Domowy chleb? Jego upieczenie to nic trudnego123RF/PICSEL

Chleb upieczony na maślance jest prosty w przygotowaniu i co ważne: smakuje obłędnie. Jego delikatnie maślany smak na myśl może przywodzić chleb tostowy. Można go jeść z różnymi dodatkami, np. serami, pastami czy wędlinami. Najlepiej smakuje jednak na ciepło, posmarowany prawdziwym masłem.

Nim przystąpimy do działania, warto pamiętać o tym, by maślanka miała temperaturę pokojową.

Prosty przepis na chleb maślankowy

Składniki:

  • 250 g maślanki,
  • ½ szklanki ciepłej wody,
  • 400 g mąki (typ 650),
  • 100 g mąki żytniej razowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 25 g świeżych drożdży.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże i cukier dodaj do wody, a następnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
  2. Wlej maślankę do naczynia, wsyp obie mąki, dodaj sól, wlej zaczyn i olej. Wymieszaj składniki za pomocą miksera.
  3. Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę, aby wyrosło.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je do keksówki, wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Wierzch ciasta możesz posypać makiem i sezamem lub mąką. Pozostaw je na ok. 20 minut, aby podrosło do brzegów keksówki.
  6. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez ok. godzinę. Po tym czasie wyjmij chleb z formy i pozostaw do ostygnięcia.

Sprawdź inne przepisy na domowy chleb: Pyszny domowy chleb - proste przepisy Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz w naszym serwisie kuchnia.

***

„Ewa gotuje”: Domowy chleb orkiszowyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas
{CMS: 0}