Smakuje obłędnie. Prosty przepis na chleb maślankowy

Prosty przepis na domowy chleb maślankowy. Tego smaku nie da się zapomnieć
Prosty przepis na domowy chleb maślankowy. Tego smaku nie da się zapomnieć123RF/PICSEL

Chleb maślankowy. Tego smaku nie da się zapomnieć

Domowy chleb? Jego upieczenie to nic trudnego
Domowy chleb? Jego upieczenie to nic trudnego123RF/PICSEL

Zobacz również:

Prosty przepis na chleb maślankowy

  • 250 g maślanki,
  • ½ szklanki ciepłej wody,
  • 400 g mąki (typ 650),
  • 100 g mąki żytniej razowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 25 g świeżych drożdży.
  1. Drożdże i cukier dodaj do wody, a następnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
  2. Wlej maślankę do naczynia, wsyp obie mąki, dodaj sól, wlej zaczyn i olej. Wymieszaj składniki za pomocą miksera.
  3. Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę, aby wyrosło.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je do keksówki, wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Wierzch ciasta możesz posypać makiem i sezamem lub mąką. Pozostaw je na ok. 20 minut, aby podrosło do brzegów keksówki.
  6. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez ok. godzinę. Po tym czasie wyjmij chleb z formy i pozostaw do ostygnięcia.
„Ewa gotuje”: Domowy chleb orkiszowyPolsatPolsat