Smakuje obłędnie. Prosty przepis na chleb maślankowy
Szukasz prostego przepisu na domowy chleb? Jednym z pomysłów na wypiek własnej roboty jest chleb maślankowy. Jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach. Przekonaj się sam – prezentujemy prosty przepis.
Kromka domowego chleba z masłem? Ten wyjątkowy smak wcale nie musi być wspomnieniem. Upieczenie domowego chleba wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Na liście podstawowych składników znajdują się m.in. drożdże i mąka, które w kuchni ma chyba każdy z nas. Domowy chleb można również upiec na... maślance.
Zobacz też: Prosty chleb na zakwasie
Chleb maślankowy. Tego smaku nie da się zapomnieć
Zobacz również:
- Na Dolnym Śląsku przepadają za tym daniem. Sekret doskonałego smaku kryje się w farszu
- Makowiec w wersji dla leniwych. Hit na święta zrobisz w kwadrans
- Ewa Wachowicz: Propozycje potraw na niedzielny obiad. Przepisy dla całej rodziny
- Przygotujesz migiem, naje się cała rodzina. Szybkie dania jednogarnkowe
Chleb upieczony na maślance jest prosty w przygotowaniu i co ważne: smakuje obłędnie. Jego delikatnie maślany smak na myśl może przywodzić chleb tostowy. Można go jeść z różnymi dodatkami, np. serami, pastami czy wędlinami. Najlepiej smakuje jednak na ciepło, posmarowany prawdziwym masłem.
Nim przystąpimy do działania, warto pamiętać o tym, by maślanka miała temperaturę pokojową.
Zobacz też: Przepis na chleb, który zawsze się udaje
Prosty przepis na chleb maślankowy
Składniki:
- 250 g maślanki,
- ½ szklanki ciepłej wody,
- 400 g mąki (typ 650),
- 100 g mąki żytniej razowej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 25 g świeżych drożdży.
Sposób przygotowania:
- Drożdże i cukier dodaj do wody, a następnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
- Wlej maślankę do naczynia, wsyp obie mąki, dodaj sól, wlej zaczyn i olej. Wymieszaj składniki za pomocą miksera.
- Naczynie z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę, aby wyrosło.
- Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je do keksówki, wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką.
- Wierzch ciasta możesz posypać makiem i sezamem lub mąką. Pozostaw je na ok. 20 minut, aby podrosło do brzegów keksówki.
- Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez ok. godzinę. Po tym czasie wyjmij chleb z formy i pozostaw do ostygnięcia.
Sprawdź inne przepisy na domowy chleb: Pyszny domowy chleb - proste przepisy Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz w naszym serwisie kuchnia.
***