Złociste ślimaczki

Dobra propozycja na imprezę, ale też na... śniadanie inaczej!

Składniki

  • Arkusz ciasta francuskiego
  • 2-3 pomidory
  • 2 łyżki keczupu
  • szynka w plastrach (ok. 10 plasterków)
  • ser żółty w plastrach
  • żółtko do posmarowania ślimaczków

Sposób przygotowania

1. Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj je cienką warstwą keczupu  (zostaw po jednej stronie pasek 1 cm bez keczupu). 

Reklama

2. Rozłóż następnie plastry sera żółtego, na nim cienkie plasterki  pomidorów, a na tym plastry szynki. 

3. Tak przygotowane ciasto z dodatkami zwiń w roladę. Następnie  pokrój ją na plastry o grubości ok. 2 cm. Powstałe "ślimaczki" rozłóż  na papierze do pieczenia. Posmaruj je na wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piecz w temperaturze 200°C. ok. 20 minut. Podaj na ciepło lub na zimno jako przekąskę (możesz dodatkowo  posypać np. posiekanym szczypiorkiem).


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje