Zupa chrzanowa

Wyjątkowa zupa.

Składniki:

Reklama

- 5 szklanek wywaru z wędzonki (szynki, polędwiczki lub boczku),
- 1-2 szklanki zakwasu na barszcz biały,
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
- 20 dag szynki wędzonej,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 1-2 łyżki startego chrzanu,
- pieprz mielony,
- natka

Przygotowanie:

1. Wywar z wędzonki wymieszać z zakwasem, zagotować, przyprawić kminkiem, solą i pieprzem.
2. Śmietanę zmiksować z chrzanem i kilkoma łyżkami zupy (ewentualnie można dodać łyżkę mąki pszennej, dzięki temu zupa będzie miała bardziej aksamitną, kremową konsystencję). Wlać do zupy w garnku, wymieszać. Podgrzać. Szynkę pokroić w cienkie paseczki (ew. można podsmażyć na łyżce oleju).
3. Gotową zupę rozlać do ogrzanych bulionówek. Do każdej włożyć pokrojoną w paseczki szynkę. Udekorować zieleniną. Posypać odrobiną kminku.
Czas przygotowania: 20 minut
1 porcja: 180 kcal

Dowiedz się więcej na temat: zupa | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje